Αγκινάρες με λεμόνι και χυλό, τηγανιτές από την Σπάρτη

2014-02-25
Αγκινάρες με λεμόνι
  • Σερβίρεις : 6
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 30m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 30m
  • Έτοιμη σε : 60m

Σας γράφω παρακάτω μια πολύ νόστιμη συνταγή, παραδοσιακή από την Σπάρτη για να φτιάξετε αγκινάρες με λεμόνι και χυλό, τηγανιτές. Είναι πολύ γευστικές και θρεπτικές και προσωπικά τις σερβίρω με σκορδαλιά.

Υλικά

  • 10 αγκινάρες
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • 2-3 Λεμόνια
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι ψιλοκοσκινισμένο
  • 2 αυγά
  • 2 κουταλιές της σούπας λευκό κρασί αρετσίνωτο
  • Αλάτι

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζουμε καλά τις αγκινάρες, αφαιρούμε όλα τα φύλλα, ξύνουμε με το κουταλάκι το εσωτερικό τους από τα χνούδια και τις κόβουμε στα δύο αν είναι μεγάλες.

Βήμα 2

Αφήνουμε σε κάθε μια λίγο κοτσάνι - έως δύο δάχτυλα - και αφού τις τρίψουμε καλά με λεμονόκουπα, τις ρίχνουμε σε λεκάνη με νερό (τόσο ώστε να τις σκεπάζει) με μισό λεμόνι και δύο κουταλιές αλεύρι, και τις αφήνουμε για 15 λεπτά.

Βήμα 3

Έχουμε στο μεταξύ βάλει στη φωτιά κατσαρόλα με νερό (τόσο που να σκεπάζει τις αγκινάρες), μια κουταλιά βούτυρο και το χυμό ενός λεμονιού.

Βήμα 4

Μόλις πάρει βράση το νερό, ρίχνουμε μέσα και τις αγκινάρες, τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε στη φωτιά να βράσουν, τόσο που να κρατάνε λίγο ακόμα.

Βήμα 5

Τις κατεβάζουμε από τη φωτιά, τις αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στο νερό - χωρίς να ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα - τις στραγγίζουμε και τις ακουμπάμε πάνω σε καθαρή πετσέτα.

Βήμα 6

Ετοιμάζουμε το χυλό. Βάζουμε σε πήλινη λεκανίτσα το αλεύρι, τους δύο κρόκους των αυγών, το κρασί, το αλάτι, πιπέρι, και τα δουλεύουμε σιγά σιγά με ξύλινο κουτάλι. Αν γίνει πολύ σφιχτός ο χυλός ρίχνουμε και λίγο νερό.

Βήμα 7

Χτυπάμε χωριστά τα δύο ασπράδια να γίνουν σαν μια ελαφριά μαρέγκα και τα ρίχνουμε σιγά σιγά στο χυλό, που δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ σφιχτός, ούτε πολύ αραιός.

Βήμα 8

Βάζουμε στο τηγάνι το λάδι και αφού κάψει καλά, τυλίγουμε μια μια τις αγκινάρες στο χυλό και τις τηγανίζουμε καλά από όλες τις πλευρές.

Βήμα 9

Οι αγκινάρες με λεμόνι και χυλό είναι έτοιμες και σερβίρονται ιδανικά με σκορδαλιά.

Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 4
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

4 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή