Αγκινάρες ξυδάτες τουρσί

2014-04-15
Αγκινάρες ξυδάτες
  • Σερβίρεις : 6-8
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 20m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 10m
  • Έτοιμη σε : 30m

Μια κλασική, νοστιμότατη και παραδοσιακή συνταγή για να μαγειρέψεις αγκινάρες ξυδάτες τουρσί σου παρουσιάζω παρακάτω απευθείας από το τετράδιο συνταγών της γιαγιάς μου για να την δοκιμάσεις και να μου στείλεις τις εντυπώσεις σου.

Υλικά

  • αγκινάρες
  • σκόρδο (προαιρετικά)
  • ξύδι
  • λάδι
  • αλάτι ψιλό, αλάτι χοντρό
  • καρότα
  • πιπερίτσα (προαιρετικά)
  • λίγο αλεύρι
  • λίγο μάραθο ή άνηθο
  • λεμόνια

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις κόβουμε στα 4. Βγάζουμε το χνούδι και τις βάζουμε σε λεκάνη με νερό, λεμόνι, αλάτι, και λίγο αλεύρι, για να μη μαυρίσουν.

Βήμα 2

Σε πήλινο τσουκάλι, η εμαγιέ κατσαρόλα, με δύο μέρη ξύδι, ένα μέρος νερό και μία χούφτα αλάτι χοντρό, ρίχνουμε τις αγκινάρες, να πάρουν μία βράση.

Βήμα 3

Τις τραβάμε με τρυπητή κουτάλα, τις απλώνουμε να στραγγίσουν σε μία πετσέτα και τις τοποθετούμε μέσα σε πήλινο κιουπάκι ή γυάλινο βάζο, στη σειρά.

Βήμα 4

Βάζουμε από πάνω καρότα κομμένα φέτες στρογγυλές και λίγο βρασμένα και αυτά στο ξύδι, λίγο μάραθο ή άνηθο ψιλοκομμένο και πάλι αγκινάρες και πάλι μάραθο και πιπεριές και σκόρδο (αν θέλουμε).

Βήμα 5

Γεμίζουμε το βάζο με λάδι καλό. Σε 20 ημέρες οι αγκινάρες ξυδάτες είναι έτοιμες.

Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή