Απάκι Κρήτης Χανίων χοιρινό και καπνιστό

2015-11-11
apaki-krhths
  • Σερβίρεις : 10
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 24:000 h
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 20m
  • Έτοιμη σε : 24:20 h

Καλησπέρα φίλες μου. Σήμερα έχω να προτείνω ένα παραδοσιακό, αμιγώς κρητικό πιάτο που είναι το απάκι, που όσοι το έχουν δοκιμάσει σε κάποιο τους ταξίδι στην πανέμορφη Κρήτη, σίγουρα μόνο καλά λόγια θα έχουν να πούν γι’αυτό. Είναι ένα εξαιρετικά γευστικό φαγητό, με απίστευτα αρώματα που ξετρελαίνει όποιον το δοκιμάζει. Από την άλλη όμως, είναι ένα φαγητό με μεγάλη διάρκεια προετοιμασίας, η οποία ωστόσο αξίζει τον κόπο. Πέρα, από την απίστευτη γεύση, το αλλαντικό αυτό που παράγεται στα Ανώγεια της Κρήτης από άπαχο χοιρινό κρέας, είναι και αρκετά θρεπτικό. Περιέχει βιταμίνες Β1, Β12 και νιασίνη, ψευδάργυρο, κάλιο, σίδηρο και μαγνήσιο. Γίνεται, λοιπόν, κατανοητό, πως ένα ναι μεν χρονοβόρο πιάτο, αξίζει την κούραση. Αφιερώστε χρόνο για την συνταγή αυτή, δημιουργήστε την, και θα με θυμηθείτε. Καλή σας απόλαυση!

Υλικά

  • 3 κιλά χοιρινό από μπούτι, ξεκοκκαλισμένο
  • 8 δαφνόφυλλα
  • 200 ml. κόκκινο ημίγλυκο κρασί
  • 500 ml. ξύδι
  • 60 ml. παρθένο ελαιόλαδο
  • 100 γρ. φρέσκια ρίγανη
  • 100 γρ. φρέσκο θυμάρι
  • 80 γρ. λεμονόχορτο
  • 80 γρ. φύλλα φρέσκου βασιλικού
  • 4 κ. σούπας κύμινο
  • 3 κ. σούπας πιπέρι
  • Αλάτι

Διαδικασία

Βήμα 1

Αρχικά παίρνουμε το κρέας το κόβουμε σε χοντρές φέτες και το χωρίζουμε σε χοντρά μπαστούνια.

Βήμα 2

Στη συνέχεια σε μία λεκάνη ρίχνουμε το κρέας, το ξύδι, το κρασί, αρκετό αλάτι, το κύμινο, το πιπέρι, το ελαιόλαδο, τα φύλλα δάφνης, το θυμάρι, το λεμονόχορτο, τα ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά αυτά, κλείνουμε τη λεκάνη αεροστεγώς και το αφήνουμε το κρέας για 24 ώρες ανακατεύουντας σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Βήμα 3

Τέλος μόλις το κρέας ετοιμαστεί ξεκινάει η διαδικασία του καπνίσματος με καπνιστήρι κλειστού τύπου για να μην περνάει ο αέρας που είναι ο πιο εύκολος και βατός τρόπος σε όλους.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή