Αρνάκι γεμιστό του Άκη

2014-05-11
Αρνί γεμιστό του Άκη
  • Σερβίρεις : 4-6
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 30m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 2:000 h
  • Έτοιμη σε : 2:30 h

Μια παμπάλαια και πάρα πολύ νόστιμη παραδοσιακή σπεσιαλιτέ της Μαγνησίας για να μαγειρέψεις την συνταγή για αρνάκι γεμιστό του Άκη σου παρουσιάζω παρακάτω κατευθείαν από το συνταγολόγιο της γιαγιάς μου. Δοκίμασε να την φτιάξεις και στείλε μου σχόλια, εντυπώσεις και τυχόν παραλλαγές που χρησιμοποίησες.

Υλικά

  • 1 σπάλα από μέτριο αρνί από ωμοπλάτη ως νεφραμιά
  • 1 συκωταριά (χωρίς το συκώτι) και τα έντερα του αρνιού
  • 1/4 κιλού χοντροκομμένος κιμάς (από ψαχνό αρνίσιο)
  • 1/2 κιλό φρέσκα κρεμμυδάκια
  • ένα ματσάκι άνηθο
  • αλάτι, πιπέρι μαύρο
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένουμε τα έντερα καλά, τα πλένουμε πλεξούδα και τα ρίχνουμε σε βραστό νερό, καθώς και τη συκωταριά.

Βήμα 2

Βράζουν λίγο για να μπορούν να κοπούν εύκολα (χοντροκομμένα).

Βήμα 3

Κόβουμε τα κρεμμυδάκια ψιλά, καθώς και το άνηθο και τα σωτάρουμε με δύο κουταλιές βούτυρο.

Βήμα 4

Όταν ροδίσουν, ρίχνουμε τα εντόσθια και τα σωτάρουμε όλα μαζί (αλάτι, πιπέρι, κρεμμυδάκια, κιμά και εντόσθια).

Βήμα 5

Ετοιμάζουμε το κρέας, αφού αφαιρέσουμε όλα τα κόκαλα με προσοχή (χωρί να κοπεί το κρέας) και το αλατοπιπερώνουμε.

Βήμα 6

Τοποθετούμε το γέμισμα των υλικών κατά μήκος του κρέατος και το τυλίγουμε, ράβοντας με ψιλό σπάγγο, σαν να μοιάζει με μακρόστενη φραντζόλα.

Βήμα 7

Το βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με το υπόλοιπο βούτυρο, το ροδίζουμε προσθέτοντας λίγο νερό ή λίγη ντομάτα.

Βήμα 8

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει.

Βήμα 9

Όταν βράσει και κρυώσει καλά, το κόβουμε σε φέτες πάχους δύο περίπου πόντων και τις τοποθετούμε σε μεταλλική πιατέλα, για να μπορεί εύκολα να ζεσταθεί, γιατί σερβίρεται κρύο και ζεστό.

Βήμα 10

Το αρνάκι γεμιστό του Άκη είναι έτοιμο και γαρνίρεται με πουρέ ή σωτέ αρακά, ή φασολάκια ή πατάτες τηγανητές, καρότα κλπ.

Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή