Αρνίσια κοιλιά γεμιστή

2014-04-28
Αρνίσια κοιλιά γεμιστή
  • Σερβίρεις : 4-6
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 60m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 2:40 h
  • Έτοιμη σε : 3:40 h

Μια νοστιμότατη Μακεδονίτικη σπεσιαλιτέ για να μαγειρέψεις αρνίσια κοιλιά γεμιστή απευθείας από το τετράδιο συνταγών της γιαγιάς μου σου περιγράφω παρακάτω για να την δοκιμάσεις να την φτιάξεις και να μου πεις τις εντυπώσεις σου.

Υλικά

  • 1 πλευρό αρνιού γάλακτος (1/4 αρνιού άκοπο)
  • 2 κιλά πατάτες φούρνου
  • 1 φλιτζάνι ρυζί για πιλάφι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 3 κουταλιές κοφτές φρέσκο βούτυρο
  • 6 κουταλιές κοφτές φυτίνη
  • 1 φλιτζάνι λάδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • χυμός ενός μέτριου λεμονιού
  • 5 κόκκοι μπαχάρι κοπανισμένο
  • 4 γαρύφαλλα
  • πιπέρι - αλάτι

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε τηγανάκι βάζουμε το φρέσκο βούτυρο και το κρεμμύδι τριμμένο και το σωτάρουμε.

Βήμα 2

Προσθέτουμε και το ρύζι να σωταριστεί ελαφρά.

Βήμα 3

Ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό, αλάτι, πιπέρι, τα γαρύφαλλα και το κοπανισμένο μπαχάρι και το αφήνουμε να πιεί το ζουμί του σε σιγανή φωτιά.

Βήμα 4

Στο μεταξύ, παίρνουμε το πλευρό του αρνιού και με ένα μαχαιράκι χαρακώνουμε το κάτω μέρος.

Βήμα 5

Βάζουμε το χέρι μας μέσα, φτάνουμε στη μασχάλη του αρνιού και την ανοίγουμε περισσότερο.

Βήμα 6

Πλένουμε το αρνί, το αλατοπιπερώνουμε και αφού μισοκρυώσει το ρύζι, γεμίζουμε με αυτό τη μασχάλη του αρνιού.

Βήμα 7

Ράβουμε στο σημείο που το έχουμε χαρακώσει, να μη μας βγει το ρύζι στο ψήσιμο και το βάζουμε με τη ράχη στο ταψί.

Βήμα 8

Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε, τις αλατοπιπερώνουμε, τις ανακατεύουμε με το λάδι και τις βάζουμε στο ταψί, γύρω από το αρνί.

Βήμα 9

Προσθέτουμε τις 2 σκελίδες σκόρδο, 1 1/2 ποτήρι νερού, 5 κουταλιές βούτυρο και ραντίζουμε το φαγητό με το χυμό λεμονιού.

Βήμα 10

Ψήνουμε το φαγητό σε μέτριο φούρνο περίπου 2 1/2 ώρες.

Βήμα 11

Αφού ψηθεί μία ώρα περίπου, γυρίζουμε το αρνί με τη ράχη επάνω να κάνει ωραία κρούστα.

Βήμα 12

Σερβίρουμε σε χωριστή πιατέλα το πιλάφι, που το αφαιρούμε βγάζοντας το ράμα και σε άλλη το άρνι γαρνιρισμένο με τις πατάτες.

Βήμα 13

Περιχύνουμε όλα με τη σάλτσα του.

Βήμα 14

Είτε αφορά αρνίσια κοιλιά γεμιστή, είτε αρνίσια πλευρά, η συνταγή είναι ολόιδια.

 

Tips

  • Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νεράκι, κατά το ψήσιμο, προσέχοντας στο τέλος να μείνει το φαγητό με μία πηχτή ωραία δεμένη σάλτσα.
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 2
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

2 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή