Αρνί ψητό στην σούβλα

2014-05-23
Αρνί ψητό στην σούβλα
  • Σερβίρεις : 10-12
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 45m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 4:15 h
  • Έτοιμη σε : 5:000 h

Μαγείρεψε αυτή την μοναδική σπεσιαλιτέ από την Άρτα στην συνταγή που ακολουθεί για να φτιάξεις αρνί ψητό στη σούβλα και στείλε μου τις εντυπώσεις και τις παρατηρήσεις σου. Την συνταγή την βρήκα από το συνταγολόγιο της γιαγιάς μου που την παρατηρούσε που την έφτιαχναν τις Κυριακές και το Πάσχα.

Υλικά

  • 1 αρνί 8 - 9 κιλά
  • βούτυρο
  • 3 λεμόνια
  • αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Βήμα 1

Παίρνουμε ένα ολόκληρο αρνί, του αφαιρούμε τα εντόσθια, εκτός από τα νεφρά, που τα περνάμε έξω από μία τρυπίτσα που γίνεται στη ράχη του αρνιού, το καθαρίζουμε καλά, βγάζουμε τον λάρυγγα και το παχύ έντερο, το πλένουμε, το στραγγίζουμε και βάζουμε αλάτι και πιπέρι σε όλο το κενό που άφησαν τα σπλάχνα.

Βήμα 2

Το περνάμε με προσοχή στη σούβλα.

Βήμα 3

Δένουμε σφιχτά με χοντρό σπάγγο τη ραχοκοκαλιά του αρνιού, δένουμε επίσης τα ποδαράκια πάνω στη σούβλα, αφού ράψουμε πρώτα την κοιλιά να μην ανοίξει.

Βήμα 4

Αλείφουμε με βούτυρο και λεμόνι όλο το αρνί απ' έξω, το πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι, κάνουμε με μυτερό μαχαίρι διάφορες σχισμάδες και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.

Βήμα 5

Ανάβουμε κάρβουνα και τ' αφήνουμε να χωνέψουν καλά.

Βήμα 6

Το βάζουμε στη φωτιά και το γυρίζουμε γρήγορα στην αρχή, σιγά - σιγά αργότερα.

Βήμα 7

Έχουμε σε πιάτο λάδι και λεμόνι και κάθε λίγο το αλείφουμε, ώσπου να ξεροψηθεί η πέτσα του και να πάρει ροδοκόκκινο χρώμα.

Βήμα 8

Το αρνί ψητό στη σούβλα είναι έτοιμο και σερβίρεται ζεστό.

Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή