Αστακός λαδολέμονο βραστός και παραδοσιακός

2014-03-08
Αστακός λαδολέμονο βραστός
 • Σερβίρεις : 4
 • Χρόνος Προετοιμασίας : 20m
 • Χρόνος Μαγειρέματος : 30m
 • Έτοιμη σε : 50m

Μια πάρα πολύ νόστιμη, θρεπτική και σχετικά διαφορετική συνταγή για να φτιάξεις αστακό λαδολέμονο θα βρεις παρακάτω. Για να πετύχει η συνταγή πρέπει καταρχάς ο αστακός να είναι φρέσκος και κατά δεύτερον χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην εκτέλεση της συνταγής για να μην χαλάσει το μείγμα. Δοκίμασε την και γράψε μου τα σχόλια σου παρακάτω.

Υλικά

 • 1 μεγάλος αστακός (που πρέπει να είναι ζωντανός)
 • λίγο σέλινο
 • αλάτι
 • λάδι μπόλικο
 • 2 λεμόνια ζουμερά
 • άσπρο πιπέρι

Διαδικασία

Βήμα 1

Δένουμε με σπάγγο την ουρά του αστακού, ακριβώς στη μέση. Κατόπιν διπλώνουμε και δένουμε τον αστακό, φέρνοντας το σπάγγο προς τα πάνω, δένοντας συγχρόνως και τα πόδια του αστακο. (Τα πόδια πρέπει να είναι γερά. Αν είναι σπασμένα βάζουμε βαμπάκι για να τα σφραγίσουμε, αλλιώς θα αδειάσει με το βράσιμο και δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε τη σάλτσα).

Βήμα 2

Τοποθετούμε στη φωτιά κατσαρόλα με νερό (θαλασσινό κατά προτίμηση ή αλλιώς, με λίγο αλάτι και σέλινο). Όταν το νερό αρχίσει να βράζει καλά, ρίχνουμε μέσα τον αστακό (με τα πόδια προς τα πάνω) και τον βράζουμε τρία τέταρτα με μία ώρα.

Βήμα 3

Κατόπιν τον βγάζουμε από την κατσαρόλα και τον βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίσει.

Βήμα 4

Όταν κρυώσει, αφαιρούμε τα πόδια και το κέλυφος. (Για να βγάλουμε πιο εύκολα το κέλυφος από το εμπρός μέρος - ουρά - το σπάζουμε στο κέντρο ακριβώς και σε όλο το μήκος χτυπώντας το με σφυράκι).

Βήμα 5

Ανοίγουμε το ψαχνό στη μέση και σε όλο το μήκος και αφαιρούμε το έντερο που υπάρχει μέσα.

Βήμα 6

Μετά ερχόμαστε στο κυρίως σώμα. Αφαιρούμε και εδώ το κέλυφος στο οποίο υπάρχει μία μεμβράνη και κάτω από τη μεμβράνη ένα σκούρο υγρό.

Βήμα 7

Τα αφαιρούμε με κουταλάκι, χωρίς να αφήσουμε τίποτε, και τα τοποθετούμε μαζί με τα αυγά του και τα εντόσθια σε μπώλ.

Βήμα 8

Τοποθετούμε το άσπρο ψαχνό σε ένα πιάτο. Πρέπει να το καθαρίσουμε (το ψαχνό) με κουταλάκι για να αφαιρέσουμε όλο το σκούρο υγρό που υπάρχει και τα αυγά.

Βήμα 9

Επίσης, στη βάση των ποδιών προς το κέλυφος, υπάρχουν κάτι μικρές μεμβράνες σε σχήμα μυτερό που έχουν και αυτές μία ουσία μέσα. Τη βγάζουμε εντελώς πιέζοντας αυτές τις μεμβράνες πολύ.

Βήμα 10

Ανακατεύουμε το αυγό, την ουσία που αφαιρέσαμε από το σώμα του αστακού και από τις μικρές μεμβράνες, ρίχνουμε το πιπέρι και τα χτυπάμε με λάδι μπόλικο και λεμόνι, ώσπου να γίνουν αλοιφή.

Βήμα 11

Η σάλτσα αυτή αραιώνεται, αλλά πρέπει να μείνει παχύρρευστη για να είναι νόστιμη.

Βήμα 12

Ο αστακός λαδολέμονο είναι έτοιμος και σερβίρουμε το ψαχνό και τα πόδια σε πιατέλα και τη σάλτσα σε μπώλ.

 

Tips

 • Σε περίπτωση που θέλεις κάτι εξίσου κλασικό αλλά διαφορετικό πιάτο με βάση τον αστακό, δες και τις αστακομακαρονάδες που έχουμε παρουσιάσει στην ιστοσελίδα μας.
Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 3
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

3 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή