Βασιλόπιτα Αγιάσου Λέσβου με ανθότυρο και φύλλα σε ταψί (του Δρίσκα)

2014-11-24
Βασιλόπιτα Λέσβου με ανθότυρο και φύλλα σε ταψί (του Δρίσκα)
  • Σερβίρεις : 10
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 2:20 h
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 1:20 h
  • Έτοιμη σε : 3:40 h

Σας στέλνω μια πολύ νόστιμη παραδοσιακή συνταγή από το χωριό της νονάς μου στη Λέσβο για να δείτε πως φτιάχνουμε εμείς τη βασιλόπιτα Αγιάσου Λέσβου με ανθότυρο και φύλλα σε ταψί (του Δρίσκα) σε μια διαφορετική εκτέλεση από τις συνηθισμένες βασιλόπιτες που κυκλοφορούν τελευταίως στην αγορά.

Υλικά

  • 8 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι
  • 3 φλιτζάνια του τσαγιού γάλα
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι
  • 8 κουταλάκια του γλυκού κοφτά μπαίκιν πάουντερ
  • λίγο αλάτι
  • 3 μυζήθρες ξερές τριμμένες
  • μισό μέχρι ένα κιλό ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο
  • λίγα μπαχαρικά τριμμένα (κανέλα, γαρύφαλλα, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι, πιπερόριζα, κακουλέ)
  • 1 αυγό
  • λίγα αμύγδαλα κοπανισμένα

Διαδικασία

Βήμα 1

Τρίβουμε το αλεύρι με το λάδι, τη μπέικιν και το αλάτι.

Βήμα 2

Προσθέτουμε το γάλα παγωμένο και ζυμώνουμε τη ζύμη.

Βήμα 3

Την αφήνουμε λίγες ώρες στο ψυγείο.

Βήμα 4

Βάζουμε τα υλικά σε πιάτα χωριστά: τη μυζήθρα, τη ζάχαρη, τα μυρωδικά.

Βήμα 5

Βουτυρώνουμε ταψί Νο 28-30.

Βήμα 6

Ανοίγουμε ένα φύλλο από τη ζύμη, μεγαλύτερο από τη διάμετρο του ταψιού για να εξέχει.

Βήμα 7

Το στρώνουμε στο ταψί, το αλείφουμε με βούτυρο και σκορπάμε επάνω του ζάχαρη και μυρωδικά.

Βήμα 8

Ανοίγουμε άλλο φύλλο, ίσα - ίσα με τον πάτο του ταψιού.

Βήμα 9

Το βάζουμε στο ταψί, το αλείφουμε με βούτυρο και σκορπάμε επάνω μυζήθρα τριμμένη.

Βήμα 10

Μετά, πάλι φύλλο με βούτυρο, ζάχαρη και μυρωδικά - φύλλο με βούτυρο, μυζήθρα και συνεχίζουμε έτσι μέχρι να τελειώσουν τα υλικά της γέμισης.

Βήμα 11

Στο τέλος, γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν, στρώνουμε το τελευταίο φύλλο, το βουτυρώνουμε, το αλείφουμε με αυγό χτυπημένο, το πασπαλίζουμε με αμύγδαλα και είμαστε έτοιμοι να φουρνίσουμε το ταψί και να ψήσουμε τη βασιλόπιτά μας.

Βήμα 12

Η Βασιλόπιτα Αγιάσου Λέσβου με ανθότυρο και φύλλα σε ταψί είναι έτοιμη.

 

Tips

Αν τη θέλουμε πιο γλυκιά, βάζουμε ζάχαρη στο φύλλο με τη μυζήθρα. Η ποσότητα των υλικών ρυθμίζεται ανάλογα με το πώς θέλει ο καθένας. Είναι πολύ ωραία τοπική βασιλόπιτα Αγιασώτικη.

Τύπος Συνταγής: Ετικέτες:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 2
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

2 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή