Βασιλόπιτα με κρέμα ζαχαροπλασικής Γαλλική

2015-12-19
vasilopita-me-krema-zaxaroplastikhs
  • Σερβίρεις : 8
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 45m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 45m
  • Έτοιμη σε : 1:30 h

Καλησπέρα σας αγαπημένες μου φίλες. Τα Χριστούγεννα έχουν φτάσει σχεδόν έξω από την πόρτα μας, έχουν πλημμυρίσει τον τόπο με αρώματα, ευχάριστες μυρωδιές, γευστικές λιχουδιές, λαχταριστά πιάτα, αλλά κυρίως με διάθεση και όρεξη για όμορφες στιγμές με την οικογένεια ή τους φίλους. Την ιδιαίτερη ατμόσφαιρά αυτή, θα έρθει η δική μας έμπνευση, που σε συνδυασμό με τις μαγειρικές μας ικανότητες, θα δώσει στα αγαπημένα μας πρόσωπα εξαιρετικά πιάτα, που θα γλείφουν τα δάκτυλά τους. Σήμερα, ήθελα να συζητήσουμε ένα πολύ αγαπημένο παραδοσιάκο γλυκό που το φτιάχουμε την ημέρα της πρωτοχρονιας και το τρώμε λίγα δευτερόπλεπτα μετά την αλλαγή του χρόνου περιμένοντας να δούμε τον τυχερό του νέου έτους που θα κερδίσει το φλουρί. Εμείς λοιπόν σας ταξιδεύουμε στη Γαλλία αυτή τη φορά φτιάχνοντας βασιλόπιτα με κρέμα ζαχαροπλαστικής. Η αγαπημένη σε όλους κρέμα, ανακάλυψη του μεσαίωνα με χρήση ίδια με τη σημερινή. Στη Γαλλία ονομαζόταν creme patisserie και χρησιμοποιείται πολύ συχνά σε συνταγές με πολλές παραλλαγές και ποικίλους τρόπους. Μία συνταγή λοιπόν θα σας βγάλει από τις καθιερωμένες βασιλόπιτες και θα σας χαρίσει πολλά μπράβο ενθουσιαμού και θαυμασμού, γευστικά και εμφανισιακά. Καλές γιορτές.

Υλικά

  • 2 αυγά ολόκληρα
  • 2 φύλλα ζύμη σφολιάτα
  • 1 σταγόνα εσάνς πικραμύγδαλου
  • 1 κρόκο αυγού για το άλειμμα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κορν φλάουρ
  • 100 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γρ ζάχαρη άχνης + 50 γρ για το πασπάλισμα
  • 100 γρ αμύγδαλα σε σκόνη
  • Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής:
  • 1 κρόκο αυγού
  • ½ σκελίδα βανίλια
  • 20 γρ αλεύρι
  • 30 γρ ζάχαρη
  • 125 ml γάλα

Διαδικασία

Βήμα 1

Για την κρέμα ζαχαροπλαστικης: Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το κρόκου του αυγού, τη ζάχαρη και τα χτυπάμε καλά, προσθέτουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε το καλό χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Βήμα 2

Στη συνέχεια σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το γάλα, τη βανίλια, ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε να βράσουν. Μόλι ανακατέψουμε καλά προσθέτουμε το μίγμα κρόκου ζάχαρης στο κατσαρολάκι και σε μέτρια φωτιά το βράζουμε για 1 λεπτό.

Βήμα 3

Μόλις το μίγμα ετοιμαστεί το μεταφέρουμε σε μία λεκάνη, το σκεπάζουμε με μία πλασική μεμβράνη για να μην δημιουργηθεί κρούστα και το τοποθετούμε στο ψυγείο.

Βήμα 4

Για την κρέμα αμυγδάλου: Στο μίξερ ρίχνουμε (τα υλικά με τη σειρά που αναγράφονται) το βούτυρο, το λιώνουμε με μία σπάτουλα, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη σκόνη αμυγδάλου, το κορν φλάουρ, τα αυγά, 1 σταγόνα πικραμύγδαλο, 125 γρ. από την κρέμα ζαχαροπλαστικής, τα χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα και τοποθετούμε το μίγμα στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον.

Βήμα 5

Παίρνουμε τα φύλλα σφολίατας, στρώνουμε το μικρότερο στο σκεύος που θα το ψήσουμε, βάζουμε την κρέμα αμυγδάλου σε ένα κορνέ, ξεκινάμε να την απλώνουμε περιστροφικά, στη μέση της σφολιάτας αφήνοντας κενό στις άκρες και τοποθετούμε το φλουρί.

Βήμα 6

Διαλύουμε τον κρόκου αυγού σε λίγο νερό και στο σημέιο που δεν έχουμε βάλει κρέμα το αλείφουμε για να δημιουργήσουμε κάτι σαν κόλλα για το άλλο φύλλο που θα μπει από πάνω.

Βήμα 7

Παίρνουμε το δεύτερο φύλλο σφολίατας, σκεπάζουμε, κλείνουμε καλά την πίτα, πιέζοντας ελαφρά με τα δάχτυλα και τοποθετούμε την πίτα στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον.

Βήμα 8

Με τον διλυμένο κρόκου αυγού σε νερό, αλείφουμε το πάνω μέρος της πίτας, κάνουμε μία μικρή τρυπούλα στο κέντρο της πίτας για να φεύγει ο ατμός και διακοσμούμε την πίτα χαραζοντάς την ελαφρά με το μαχαίρι κάνοντας μία ροζέτα ή ρόμβους.

Βήμα 9

Τέλος τοποθετούμε την πίτα στον προθερμασμένο φούρνο στους 210 βαθμούς και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά. Ένα 5λεπτο πριν γίνει η πίτα μας,τ η βγάζουμε από το φούρνο, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη και την ξαναβάζουμε για λίγα λεπτά μέσα για να της δώσουμε μία γυαλιστερή όψη.

Τύπος Συνταγής: Ετικέτες:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή