Βασιλόπιτα πολίτικη τριφτή με γλυκάνισο, μαγιά και μαστίχα (του Παρλιάρου)

2014-11-28
Βασιλόπιτα πολίτικη τριφτή με γλυκάνισο, μαγιά και μαστίχα (του Παρλιάρου)
  • Σερβίρεις : 10
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 60m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 60m
  • Έτοιμη σε : 2:000 h

Σου στέλνω μια πολύ γευστική και θρεπτική παραδοσιακή σπεσιαλιτέ από την Πόλη για την εκδοχή μου για την Βασιλόπιτα πολίτικη τριφτή με γλυκάνισο, μαγιά και μαστίχα (του Παρλιάρου). Αποτελεί μια νοστιμότατη και διαφορετική ιδέα μαγειρικής για το πιο διαδεδομένο γλυκό των ημερών των Χριστουγέννων και είναι μια εκδοχή από τις διάφορες πολίτικες συνταγές για την βασιλόπιτα. Περιέχει γλυκάνισο και μαστίχα που της δίνουν μια αρκετά ιδιαίτερη γεύση και στο τέλος προστίθεται και το σουσάμι. Σου προτείνω να την εξερευνήσεις και αν την μαγειρέψεις να μου στείλεις τα σχόλια σου στο κάτω μέρος της σελίδας.

Υλικά

  • 500 γραμ. βούτυρο
  • 500 γραμ. ζάχαρη
  • 500 γραμ. χλιαρό νερό
  • 15 γραμ. μαστίχα κοπανισμένη
  • ενάμισι κιλό αλεύρι
  • 1 ποτήρι μικρό βρασμένο νερό γλυκάνισου
  • 5 αυγά
  • μαγιά
  • αλάτι ελάχιστο
  • σουσάμι
  • 1 αυγό για άλειμμα της πίτας

Διαδικασία

Βήμα 1

Τοποθετούμε το αλεύρι σε λεκάνη.

Βήμα 2

Ανοίγουμε τρύπα στη μέση και ρίχνουμε τα αυγά, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το γάλα χλιαρό, τη μαστίχα κοπανισμένη σκόνη, νερό βρασμένο γλυκάνισου (ένα ποτήρι μικρό), αλάτι και τη μαγιά.

Βήμα 3

Τα ζυμώνουμε όλα καλά να γίνουν κανονική ζύμη, (αν γίνει σφιχτή την αραιώνουμε με λίγο χλιαρό γάλα).

Βήμα 4

Τυλίγουμε τη ζύμη σε πετσέτα και τη σκεπάζουμε καλά, για να ανέβει.

Βήμα 5

Όταν ανέβει, την ξαναζυμώνουμε, την τοποθετούμε σε ταψί βουτυρωμένο, τη σκεπάζουμε και όταν ανέβει πάλι η ζύμη, αλείφουμε την επιφάνεια με ένα χτυπητό αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Βήμα 6

Ψήνουμε στο φούρνο σε 250 βαθμούς, μισή ώρα περίπου.

Βήμα 7

Η Βασιλόπιτα πολίτικη τριφτή με γλυκάνισο, μαγιά και μαστίχα (του Παρλιάρου) είναι έτοιμη.

Τύπος Συνταγής: Ετικέτες:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή