Βασιλόπιτα σμύρνης αμυγδάλου υπερπαραγωγή με λικέρ (του Παρλιάρου)

2014-11-30
Βασιλόπιτα σμύρνης αμυγδάλου υπερπαραγωγή με λικέρ (του Παρλιάρου)
  • Σερβίρεις : 8
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 60m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 2:000 h
  • Έτοιμη σε : 3:000 h

Σου στέλνω μια κατά τη γνώμη μου εκπληκτική αϊβαλιώτικη συνταγή για την Βασιλόπιτα σμύρνης αμυγδάλου υπερπαραγωγή με λικέρ που σου προτείνω να φτιάξεις και να δοκιμάσεις την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων. Η συνταγή είναι Μικρασιατική και Σμυρνέικη και είναι ιδιαίτερη καθώς περιέχει αμύγδαλα, σταχτόνερο, κονιάκ, γαρύφαλλο και λικέρ μαστίχας ή ούζου, με αποτέλεσμα να δίνει μια διαφορετική γεύση του γλυκού από τις κλασικές βασιλόπιτες που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Θα ήθελα να ακούσω τις εντυπώσεις σου ιδιαίτερα αν δεν την έχεις δοκιμάσει ποτέ ξανά καθώς στην οικογένεια μου φτιάχνουμε συνεχώς συνταγές από την Μικρά Ασία.

Υλικά

  • 640 γραμ. βούτυρο
  • 160 γραμ. σαμόλαδο
  • 480 γραμ. ζάχαρη
  • 1 κούπα αλουσιά (σταχτόνερο)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού γεμάτο μπαίκιν πάουντερ
  • σόδα
  • 1 ποτηράκι του κασιού κονιάκ
  • 2 - 3 κουκάκια μαστίχα ή 1 ποτηράκι λικέρ ούζο
  • αλεύρι όσο σηκώνει
  • 1 αυγό
  • 1 κουταλιά σούπας, σκόνη γαρύφαλλα
  • μερικά ολόκληρα γαρύφαλλα για στόλισμα
  • λίγα αμύγδαλα ασπρισμένα για στόλισμα
  • (Για την αλουσιά : βάζουμε 1 κουταλάκι γεμάτο στάχτη κοσκινισμένη, 2 ποτήρια νερό, τη βράζουμε, την αφήνουμε να κατασταλάξει και παίρνουμε το ένα ποτήρι).

Διαδικασία

Βήμα 1

Ρίχνουμε το βούτυρο άκαυτο και τη ζάχαρη σε ζεσταμένη λεκάνη και με ξαπλωτή την παλάμη μας το δουλεύουμε ώσπου να ασπρίσει.

Βήμα 2

Προσθέτουμε το σαμόλαδο (λίγο - λίγο και χωρίς να σταματήσουμε το δούλεμα), την αλουσιά που μέσα έχουμε διαλύσει τη σόδα και τη μπαίκιν, το κονιάκ, την κοπανισμένη μαστίχα ή το ρακί και τα κοπανισμένα γαρύφαλλα.

Βήμα 3

Ρίχνουμε, τέλος, και το αλεύρι, λίγο - λίγο και δουλεύουμε ώσπου να γίνει μία ζύμη μαλακιά και χωρίς να κολλάει στο χέρι (αυτό το προσέχουμε ιδιαίτερα για να γίνει μία πίτα αφράτη και θρυψαλιαστή).

Βήμα 4

Κόβουμε ένα κομμάτι από τη ζύμη, χώνουμε μέσα το φλουρί (πλυμένο και τυλιγμένο στο λαδόχαρτο) και το ανακατεύουμε με την υπόλοιπη ζύμη.

Βήμα 5

Λαδώνουμε ένα ταψί, ρίχνουμε μέσα τη ζύμη και την ισιώνουμε με το χέρι μας.

Βήμα 6

Κάνουμε στην επιφάνειά της διάφορα σχέδια με το πιρούνι, την αλείφουμε με αυγό χτυπημένο (κρόκο και ασπράδι μαζί) και τη στολίζουμε με γαρύφαλλα και αμύγδαλα.

Βήμα 7

Την ψήνουμε σε ζεστό φούρνο, ώσπου να ροδοκοκκινίσει.

Βήμα 8

Η βασιλόπιτα σμύρνης αμυγδάλου υπερπαραγωγή με λικέρ (του Παρλιάρου) είναι έτοιμη.

Τύπος Συνταγής: Ετικέτες:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή