Βασιλόπιτα τσουρέκι εύκολη με μαστίχα και περγαμόντο (της Αργυρώς)

2014-11-23
βασιλόπιτα τσουρέκι αργυρώ
  • Σερβίρεις : 12
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 30m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 2:05 h
  • Έτοιμη σε : 2:15 h

Μια εκπληκτική συνταγή, η βασιλόπιτα τσουρέκι εύκολη με μαστίχα και περγαμόντο (της Αργυρώς) θα σας εντυπωσιάσει. Η βασιλόπιτα αυτή είναι πραγματικά πεντανόστιμη και παρόλο η διαδικασία είναι λίγο πολύπλοκη αξίζει ο κόπος! Ένα τέλειο πρωτοχρονιάτικο γλύκισμα για να προσφέρετε στους καλεσμένους σας που εγγυημένα δεν θα αφήσουν ούτε κομμάτι. Δοκιμάστε την οπωσδήποτε!

Υλικά

  • 4,5 κούπες αλεύρι
  • Μισή κούπα βούτυρο γάλακτος
  • 2/3 κούπας γάλα χλιαρό
  • 3 αυγά
  • 3/4 κούπας ζάχαρη
  • 42 γρ. μαγιά
  • 1 βανίλια
  • Μισό κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι
  • 100 γρ. σταφίδα ξανθή
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 100 γραµµ. γλυκό κουταλιού περγαμόντο ψιλοκομμένο

Διαδικασία

Βήμα 1

Αρχικά φτιάχνουμε το προζύμι θρυμματίζοντας τη μαγιά σε ένα μπολ

Βήμα 2

Ρίχνουμε μια κουταλιά αλεύρι και μια κουταλιά ζάχαρη και ελάχιστο χλιαρό γάλα

Βήμα 3

Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα παχύ χυλό και το αφήνουμε για 20 λεπτά να φουσκώσει

Βήμα 4

Ζυμώνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο με το προζύμι, τη βανίλια, τη μαστίχα, το ξύσμα και αλάτι

Βήμα 5

Λιώνουμε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη

Βήμα 6

Χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε στο βούτυρο

Βήμα 7

Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε καλά

Βήμα 8

Ρίχνουμε το μείγμα στο αλεύρι και ζυμώνουμε

Βήμα 9

Προσθέτουμε τις σταφίδες και το γλυκό του κουταλιού που έχουμε στραγγίξει

Βήμα 10

Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ και ανάβουμε τον φούρνο στους 50 βαθμούς

Βήμα 11

Γεμίζουμε ένα ταψάκι με νερό και το βάζουμε κάτω-κάτω στον φούρνο

Βήμα 12

Βάζουμε τη ζύμη πάνω σε μια πετσέτα στη χαμηλή σχάρα του φούρνου για 40 λεπτά

Βήμα 13

Αλείφουμε ένα ταψάκι με βούτυρο και βάζουμε λαδόκολλα

Βήμα 14

Αλευρώνουμε λίγο τα χέρια μας και βγάζουμε τη ζύμη από το φούρνο

Βήμα 15

Βάζουμε το φλουρί και πλάθουμε στο σημείο για να κλείσει καλά

Βήμα 16

Βάζουμε τη ζύμη στο ταψάκι (έχουμε αφήσει το ταψί με το νερό) και αφήνει για ακόμα 45 λεπτά για να φουσκώσει

Βήμα 17

Χτυπάμε ένα αυγό με λίγο νερό και αλείφουμε την επιφάνεια

Βήμα 18

Αφήνουμε για ακόμα ένα τέταρτο και τελικά ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά

Βήμα 19

Η βασιλόπιτα τσουρέκι εύκολη με μαστίχα και περγαμόντο είναι έτοιμη

 

Tips

  • Χρησιμοποιήστε ειδικό αλεύρι για τσουρέκι που θα βρείτε στα σούπερ μάρκετ
  • Απλώστε με λίγο βούτυρο όταν την βγάλετε από το φούρνο για να παραμείνει μαλακιά!
Τύπος Συνταγής: Ετικέτες:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 2
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

2 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή