Βασιλόπιτα υπέροχη Μικρασιατική με φαρίνα φανταστική (από την Αργυρώ)

2014-11-29
Βασιλόπιτα υπέροχη Μικρασιατική με φαρίνα φανταστική (από την Αργυρώ)
  • Σερβίρεις : 10
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 60m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 1:40 h
  • Έτοιμη σε : 2:40 h

Σου παραθέτω μια υπέροχη συνταγή για βασιλόπιτα Μικρασιατική με φαρίνα φανταστική σαν ιδέα για τις ημέρες των Χριστουγένννων. Η συνταγή είναι σπεσιαλιτέ από την Μικρά Ασία και είναι μια ιδιαίτερη πρόταση την οποία σου συνιστώ να τολμήσεις να δοκιμάσεις καθώς το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει. Η γλυκήτητα της προέρχεται από τον συνδυασμό ζάχαρης και κανέλας ενώ έχει μια λεπτή γεύση λεμονιού. Αν την δοκιμάσεις θα ήθελα πολύ να ακούσω τις εντυπώσεις σου και σε καλώ να τις μοιραστείς μαζί μου γράφοντας τες στα σχόλια στο κάτω μέρος της συνταγής.

Υλικά

  • 2 κιλά αλεύρι σκληρό για το φύλλο
  • 500 γραμ. λάδι πρώτης ποιότητας
  • 300 γραμ. φυτίνη
  • 300 γραμ. φρεσκό
  • 1.500 γραμ. ζάχαρη
  • 800 γραμ. αμύγδαλα
  • μαγιά της μπίρας (όσο ένα αμύγδαλο ακαθάριστο)
  • 1 αυγό
  • 1 λεμόνι (ο χυμός)
  • μιάμιση κουταλιά του γλυκού κοφτή αλάτι
  • 2 κουταλιές της σούπας κανέλα
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ λάδι
  • άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζουμε σε λεκάνη χλιαρό νερό και διαλύουμε τη μαγιά.

Βήμα 2

Προσθέτουμε το αυγό, ελαφρά χτυπημένο, το χυμό του λεμονιού, το αλάτι, το λάδι και το αλεύρι σιγά σιγά.

Βήμα 3

Ζυμώνουμε πολύ καλά ένα ζυμάρι πολύ σφιχτό, που να ανοίγει φύλλο.

Βήμα 4

Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να σταθεί.

Βήμα 5

Έχουμε τα αμύγδαλα ασπρισμένα, περασμένα από τη μηχανή και αποξηραμένα σε μέτριο φούρνο.

Βήμα 6

Τα ανακατεύουμε με τη ζάχαρη και την κανέλα.

Βήμα 7

Βάζουμε το λάδι, τη φυτίνη και το φρεσκό σε κατσαρόλα στη φωτιά, να κάψουν.

Βήμα 8

Παίρνουμε ταψί Νο 44 και το αλείφουμε με το μίγμα αυτό του λαδιού.

Βήμα 9

Κόβουμε από το ζυμάρι ένα κομμάτι και το ανοίγουμε φύλλο.

Βήμα 10

Το στρώνουμε στο ταψί.

Βήμα 11

Τα υπόλοιπα φύλλα που θα ανοίξουμε πρέπει να είναι πολύ ψιλά και μεγάλα μιάμιση φορά σαν το ταψί (θα τα βάλουμε σουρωμένα, σαν το φύλλο του λάχανου)

Βήμα 12

Σε κάθε φύλλο ρίχνουμε 4 - 5 κουταλιές από το λάδι, που πρέπει να είναι πάντα ζεστό και πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα και τη ζάχαρη.

Βήμα 13

Αυτό γίνεται μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά.

Βήμα 14

Τα δύο τελευταία φύλλα είναι ίσα με το ταψί και δεν τους ρίχνουμε τίποτε.

Βήμα 15

Τρυπάμε την πίτα σε διάφορα μέρη με το μαχαίρι, την αλείφουμε με κρόκο αυγού και τη στολίζουμε με αμύγδαλα ψίχα, που έχουμε βάλει αοό την προηγούμενη μέρα στο νερό, για να ανοίξουν.

Βήμα 16

Την ψήνουμε σε φούρνο μία ώρα και είκοσι λεπτά.

Βήμα 17

Όταν τη βγάλουμε, την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και τη σκεπάζουμε να μαλακώσει.

Βήμα 18

Η υπέροχη και φανταστική βασιλόπιτα Μικρασιατική με φαρίνα είναι έτοιμη.

 

Tips

  • Στα μισά φύλλα βάζουμε το φλουρί
Τύπος Συνταγής: Ετικέτες:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή