Βελουτέ σούπα με αστακό

2015-05-02
βελουτε σουπα αστακου
  • Σερβίρεις : 6
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 25m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 1:45 h
  • Έτοιμη σε : 2:10 h

Μια εύκολη συνταγή για βελουτέ σούπα με αστακό που συνδυάζει την χειμωνιάτικη σούπα με τον καλοκαιρινό αστακό. Γιατί μπορεί να έχεις βαρεθεί τις ψαρόσουπες αλλά να αγαπάς τα θαλασσινά. Μια τέτοια συνταγή μπορεί να σε βγάλει ασπροπρόσωπο σε πολλά καλέσματα και γεύματα σπίτι σου. Προερχόμενη από την γαλλική κουζίνα, για τους λάτρεις της σούπας και του αστακού. Είναι μια εκπληκτική συνταγή, με εξαιρετικό γευστικό αποτέλεσμα την οποία σου πρείνω ανεπιφύλακτα να δοκιμάσεις να μαγειρέψεις και το αποτέλεσμα είμαι σίγουρη πως θα σε δικαιώσει.

Υλικά

  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 6 σκελίδες σκόρδο
  • 3 καρότα, κομμένα σε τέσσερα ίσα μέρη
  • 2 σέλερι
  • 2 κόκκινα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • Λίγο αλάτι
  • Χοντρό πιπέρι
  • 1 σφηνάκι μπράντυ
  • 1 κούπα λευκό κρασί
  • 1 κύβο κνόρ (λαχανικών)
  • 1/3 κούπας τοματοχυμό
  • 1/2 κ.γ. φρέσκο πιπερόκοκκο
  • 3 αστακοί μαγειρεμένοι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • Λίγο φρέσκο θυμάρι
  • 114 γρ. βούτυρο
  • 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κούπα κρέμα γάλακτος
  • Λίγο σαφράν

Διαδικασία

Βήμα 1

Το πρώτο πράγμα που έχεις να κάνεις για να ξεκινήσει η διαδικασία είναι να βάλεις σε μια μεγάλη κατσαρόλα το βούτυρο και το ελαιόλαδο, σε μέτρια δυνατή φωτιά. Ύστερα, προσθέτεις τις σκελίδες σκόρδου, τα καρότα, το σέλερι και τα κρεμμύδια με λίγο αλάτι και φρεσκοτρυμμένο πιπέρι. Τα σωτάρεις για περίπου 8 λεπτά και ρίχνεις το σφηνάκι από το μπράντυ και το λευκό κρασί, ώστε να σβήσει.

Βήμα 2

Στη ίδια κατσαρόλα, ρίχνεις τον κύβο κνόρ (λαχανικών), τον τοματοχυμό και το κέλυφος του αστακού, χωρίς την ψίχα γιατί θα την χρειαστούμε αργότερα. Να σημειωθεί, πως οι αστακοί πρέπει να έχουν μαγειρευτεί ήδη πριν γίνει η διαδικασία προετοιμασίας της σούπας. Συνεχίζοντας, προσθέτεις τους πιπερόκοκκους, τα φύλλα δάφνης και το θυμάρι, μαζί με λίγο νερό και το αφήνεις να βράσει για περίπου 1 ώρα.

Βήμα 3

Το δεύτερο βήμα σου, θα είναι να βάλεις σε ένα μικρό κατσαρολάκι, σε μέτρια δυνατή φωτιά, το βούτυρο και το αλεύρι. Πρέπει να τα ανακατεύεις συνεχώς για 6-7 λεπτά και να κλείσεις την φωτιά.

Βήμα 4

Χρησιμοποιώντας ένα σουρωτήρι, βγάζεις από την μεγάλη κατσαρόλα το κέλυφος των αστακών και προσθέτεις το μείγμα που έχεις φτιάξει στο μικρό κατσαρολάκι, από βούτυρο και αλεύρι. Προσθέτεις το σαφράν και την κρέμα γάλακτος και το αφήνεις για 15-20 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά.

Βήμα 5

Το επόμενο πράγμα που έχεις να κάνεις με την ψίχα του αστακού, είναι να ζεστάνεις ένα μεγάλο τηγάνι και να αφήσεις το βούτυρο να λιώσει. Ύστερα, θα προσθέσεις την ψίχα του αστακού και θα το σωτάρεις για 1-2 λεπτά μόνο.

Βήμα 6

Για να σερβίρεις την σούπα που έφτιαξες, θα βάλεις την σούπα σε ένα βαθύ πιάτο και θα τοποθετήσεις από πάνω την ψίχα του αστακού και η συνταγή είναι έτοιμη!

Αν έφτιαξες την σούπα με αστακό, στείλε μας τις εντυπώσεις σου καθώς και τυχόν παραλλαγές που μπορεί να χρησιμοποίησες.

Τύπος Συνταγής: ,
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 3
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

3 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή