Γαλατόπιτα Ηπείρου Γιαννιώτικη γλυκιά με χοντρό σιμιγδάλι και χωριάτικο φύλλο

2014-12-30
Γαλατόπιτα Γιαννιώτικη γλυκιά με χοντρό σιμιγδάλι και χωριάτικο φύλλο
  • Σερβίρεις : 16
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 60m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 45m
  • Έτοιμη σε : 1:45 h

Σου παρουσιάζω μια εξαιρετική σπεσιαλιτέ από την Ήπειρο για να φτιάξεις γαλατόπιτα Γιαννιώτικη Ηπείρου γλυκιά με χοντρό σιμιγδάλι και χωριάτικο φύλλο χρησιμοποιώντας την συνταγή που κάνανε οι γιαγιάδες στα ορεινά χωριά της Ηπείρου. Η συνταγή είναι εξαιρετικά νόστιμη καθώς είναι γλυκιά, με ζάχαρη, γάλα και κανέλα και ο συνδυασμός της κρέμας με το φύλλο δίνει μια μοναδική νοστιμιά την οποία σου προτείνω να γευτείς μαγειρεύοντας αυτή τη συνταγή.

Υλικά

  • 2 μπουκάλια γάλα
  • 2 φλιτζάνια του καφέ σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 ποτήρια του κρασιού ζάχαρη
  • 6 αυγά
  • μισή κουταλιά φρέσκο βούτυρο
  • 5 φύλλα μπακλαβά
  • 2 χαρτάκια βανίλια
  • ανάλογο βούτυρο για τα φύλλα
  • κανέλα για τα φύλλα
  • ζάχαρη για τα φύλλα

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζουμε στη φωτιά το γάλα να κάψει.

Βήμα 2

Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε καλά.

Βήμα 3

Χτυπάμε τη ζάχαρη (τα 2 ποτήρια του κρασιού) με τα 4 αυγά.

Βήμα 4

Προσθέτουμε τη βανίλια και ρίχνουμε το μίγμα στην κατσαρόλα με την κρέμα.

Βήμα 5

Ανακατεύουμε διαρκώς σε σιγανή φωτιά, μέχρις ότου πήξει.

Βήμα 6

Όταν την κατεβάσουμε από τη φωτιά προσθέτουμε στην κρέμα μισή κουταλιά φρέσκο βούτυρο.

Βήμα 7

Βουτυρώνουμε ανάλογο ταψάκι και στρώνουμε δύο φύλλα βουτυρωμένα και ζαρωμένα.

Βήμα 8

Έπειτα στρώνουμε το τρίτο φύλλο βουτυρωμένο και πασπαλίζουμε με 5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και 5 κουταλιές κανέλα.

Βήμα 9

Το ίδιο κάνουμε στο τέταρτο και στο πέμπτο φύλλο.

Βήμα 10

Ρίχνουμε επάνω στα φύλλα την κρέμα.

Βήμα 11

Γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν σε ρολό στην άκρη.

Βήμα 12

Χτυπάμε τα δύο αυγά και τα ρίχνουμε πάνω στην κρέμα, απλώνοντάς τα σε ολόκληρη την επιφάνειά της.

Βήμα 13

Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο, 45 λεπτά περίπου.

 

Δοκίμασες την γαλατόπιτα; Στείλε μου τα σχόλια και τις εντυπώσεις σου στον κατάλληλο χώρο παρακάτω.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(4.8 / 5)

4.8 5 5
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

5 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή