Γαλατόπιτα Πηλίου με 1 λίτρο γάλα και χειροποίητο φύλλο της γιαγιάς

2015-01-03
Γαλατόπιτα Πηλίου με 1 λίτρο γάλα και χειροποίητο φύλλο
  • Σερβίρεις : 12
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 3:000 h
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 60m
  • Έτοιμη σε : 4:000 h

Μοιράζομαι μαζί σου την συνταγή που χρησιμοποιούμε στο χωριό για να μαγειρέψουμε την γαλατόπιτα Πηλίου με 1 λίτρο γάλα και χειροποίητο φύλλο της γιαγιάς τους φθινοπωρινούς και ανοιξιάτικους μήνες. Η συνταγή είναι από τις απλές που θα συναντήσεις με την διαφορά ότι προσθέτουμε ρύζι στην γέμιση και φτιάχνουμε μόνοι μας το φύλλο, όπως γίνεται σε κάθε χωριάτικη συνταγή που σέβεται τον εαυτό της. Φυσικά και μπορείς να χρησιμοποιήσεις έτοιμο φύλλο και να φτιάξεις μόνο την γέμιση αλλά σου προτείνω αν έχεις χρόνο και κέφι, να την φτιάξεις αυτούσια και να μου στείλεις τις εντυπώσεις σου.

Υλικά

  • Για τη γέμιση
  • 4 αυγά
  • 2 μπουκάλια γάλα
  • 3 φλιτζάνια του καφέ ρύζι
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
  • 1 πακέτο μικρό βούτυρο φρέσκο
  • λίγο αλάτι
  • 3 - 4 κουταλιές σούπας βούτυρο γάλακτος
  • κανέλα προαιρετικά
  • Για το φύλλο
  • 300 γραμ. αλεύρι σκληρό
  • λίγο λάδι
  • λίγο λεμόνι
  • αλάτι (ελάχιστο)
  • φυτίνη για το άλειμμα των φύλλων

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζουμε το αλεύρι σε λεκάνη.

Βήμα 2

Κάνουμε στη μέση μία λακκούβα και ρίχνουμε λίγο λάδι, πολύ λίγο λεμόνι και μία πρέζα αλάτι.

Βήμα 3

Προσθέτουμε και νερό τόσο, όσο να γίνει μία ζύμη μάλλον σφιχτή.

Βήμα 4

Τη ζυμώνουμε καλά και την αφήνουμε να σταθεί σκεπασμένη 1 - 2 ώρες.

Βήμα 5

Όταν είναι έτοιμη, την πλάθουμε σε σχήμα μακρουλό και την κόβουμε σε 9 κομμάτια ομοιόμορφα.

Βήμα 6

Τρία - τρία κομμάτια τα αλείφουμε με βούτυρο, ώστε τελικά να έχουμε τρείς πίτες μικρές, που τις ανοίγουμε σε φύλλα όσο είναι το ταψί και λίγο μεγαλύτερα.

Βήμα 7

Βουτυρώνουμε το ταψί και στρώνουμε ένα - ένα τα φύλλα, βουτυρωμένα και αυτά.

Βήμα 8

Γυρίζουμε γύρω - γύρω τον κόθορο, δηλαδή τις άκρες των φύλλων, που εξέχουν από το ταψί.

Βήμα 9

Πλένουμε το ρύζι και αφού στεγνώσει, το κοπανίζουμε ελαφρά.

Βήμα 10

Το βράζουμε με πολύ λίγο νερό και λίγο αλάτι.

Βήμα 11

Αφού πάρει βράση, ρίχνουμε το γάλα ανακατεύοντάς το συνεχώς.

Βήμα 12

Όταν γίνει σαν ρυζόγαλο, ρίχνουμε τη ζάχαρη και μετά, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το ανακατεύουμε συνέχεια, μέχρι να γίνει χλιαρό, για να μην πιάσει πέτσα.

Βήμα 13

Ρίχνουμε το βούτυρο, ανακατεύοντάς το και στο τέλο ρίχνουμε τα αυγά.

Βήμα 14

Αδειάζουμε το μίγμα στο ταψί την ώρα που θα το φουρνίσουμε.

Βήμα 15

Το στρώνουμε καλά επάνω στα φύλλα και από πάνω, βάζουμε 3 - 4 κουταλιές βούτυρο γάλακτος.

Βήμα 16

Το ψήνουμε σε φούρνο, στην αρχή δυνατό και έπειτα μέτριο.

Βήμα 17

Όταν το βγάλουμε από το φούρνο, το πασπαλίζουμε με κανέλα (αν θέλουμε).

 

Σου άρεσε η γαλατόπιτα; Στείλε μας τις εντυπώσεις σου και τα σχόλια σου στον αντίστοιχο χώρο παρακάτω.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 2
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

2 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή