Γαλατόπιτα Ρουμελιώτικη με λεμόνι ξύσμα και έτοιμο φύλλο της Σοφίας

2015-01-24
Γαλατόπιτα Ρουμελιώτικη με λεμόνι ξύσμα και έτοιμο φύλλο της Σοφίας
  • Σερβίρεις : 12
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 60m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 60m
  • Έτοιμη σε : 2:000 h

Σου στέλνω μια εξαιρετική συνταγή για γαλατόπιτα Ρουμελιώτικη με λεμόνι ξύσμα και έτοιμο φύλλο της θειας μου της Σοφίας από την Στερεά Ελλάδα. Η συνταγή είναι ιδιαίτερα νόστιμη και γλυκιά καθώς το μυστικό της είναι ότι συνδυάζει το ρύζι με τα κλασικά υλικά της γαλατόπιτας και προσθέτει και ξύσμα από λεμόνι. Η αφή της είναι εκπληκτική καθώς χρησιμοποιεί έτοιμο φύλλο μπακλαβά αλλά μπορείς να την μαγειρέψεις χρησιμοποιώντας και διαφορετικό φύλλο. Δοκίμασε την και πες μου τις εντυπώσεις σου καθώς και αν έκανες μια οποιαδήποτε παραλλαγή της.

Υλικά

  • 1 κιλό γάλα
  • ενάμισι φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι
  • 6 αυγά
  • δυόμισι φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
  • 120 γραμ. βούτυρο φρέσκο
  • 1/4 του κουταλιού του γλυκού αλάτι
  • μισό φλιτζάνι βούτυρο ή φυτίνη
  • 6 φύλλα μπακλαβά
  • άρωμα λεμονιού (ξύσμα)

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένουμε το ρύζι καλά και το αφήνουμε στο νερό μιάμισι μέχρι δύο ώρες να μαλακώσει.

Βήμα 2

Αδειάζουμε το νερό και το στεγνώνουμε σε πετσέτα.

Βήμα 3

Το αλέθουμε στο μύλο, να γίνει ρυζάλευρο.

Βήμα 4

Βάζουμε στην κατσαρόλα το γάλα, το ρυζάλευρο, τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και το αλάτι.

Βήμα 5

Την τοποθετούμε στη φωτιά και ανακατεύουμε, μέχρι να γίνει η κρέμα σφιχτή.

Βήμα 6

Πριν την κατεβάσουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το φρέσκο βούτυρο και ανακατεύουμε ξανά όλα μαζί.

Βήμα 7

Όταν κρυώσει, χτυπάτε τα αυγά και τα προσθέτουμε στην κρέμα, ανακατεύοντας όλα μαζί πολύ καλά.

Βήμα 8

Βουτυρώνουμε ταψί με διάμετρο 32 πόντους.

Βήμα 9

Στρώνουμε τα φύλλα ένα - ένα, βουτυρωμένα και ρίχνουμε την κρέμα.

Βήμα 10

Τα φύλλα που εξέχουν γύρω - γύρω τα κάνουμε ρολό, τα ραντίζουμε ελαφρά με λίγο βούτυρο και βάζουμε το ταψί στο φούρνο.

Βήμα 11

Το αφήνουμε τρία τέταρτα της ώρας στους 200 βαθμούς και ένα τέταρτο στους 150 βαθμούς.

 

Σου άρεσε η γαλατόπιτα; Στείλε μας τις εντυπώσεις σου παρακάτω.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή