Γαλατόπιτα Τρίπολης Πελοποννήσου με σιμιγδάλι χωρίς φύλλο ξυπόλυτη

2015-01-21
Γαλατόπιτα Τρίπολης Πελοποννήσου με σιμιγδάλι χωρίς φύλλο ξυπόλυτη
  • Σερβίρεις : 16
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 45m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 45m
  • Έτοιμη σε : 1:30 h

Σου στέλνω μια μοναδική και πάρα πολύ γευστική συνταγή για να φτιάξεις γαλατόπιτα Τρίπολης Πελοποννήσου με σιμιγδάλι χωρίς φύλλο ξυπόλυτη όπως την φτιάχνανε οι γιαγιάδες μας στο χωριό έξω από την Τρίπολη. Η συνταγή είναι πάρα πολύ νόστιμη και αρκετά γλυκιά καθώς προσθέτουμε εκτός της ζάχαρης, κονιάκ και ξύσμα λεμονιού με αποτέλεσμα να έχει μια αρκετά ιδιαίτερη και μοναδική γεύση. Σου προτείνω να την φτιάξεις και να μου πεις την γνώμη σου και τις εντυπώσεις σου.

Υλικά

  • 3 κιλά γάλα
  • 2 φλιτζάνια του τσαγιού βούτυρο καθαρό
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
  • 4 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
  • 2 βανίλιες ή ξύσμα λεμονιού
  • 15 αυγά
  • 1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζουμε το γάλα στη φωτιά, αφού κρατήσουμε δύο φλιτζάνια.

Βήμα 2

Ρίχνουμε το σιμιγδάλι, λίγο-λίγο, τη ζάχαρη, το ένα φλιτζάνι βούτυρο και τις βανίλιες ή το ξύσμα λεμονιού.

Βήμα 3

Όταν βράσει το μίγμα, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει (κατά διαστήματα το ανακατεύουμε, για να μην πιάσει πέτσα).

Βήμα 4

Χτυπάμε σε λεκανίτσα τα αυγά (ασπράδια και κρόκους μαζί), προσθέτουμε και το κονιάκ και τα ρίχνουμε στο μίγμα.

Βήμα 5

Το ανακατεύουμε καλά και το βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψάκι.

Βήμα 6

Ψήνουμε σε θεμοκρασία 150 βαθμών (ο φούρνος αναμμένος επάνω και κάτω) τρία τέταρτα της ώρας.

Βήμα 7

Όταν ροδίσει, βγάζουμε το γλύκισμα, το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε κομμάτια.

 

Πως σου φάνηκε αυτή η γαλατόπιτα; Πες μας την άποψη σου στα σχόλια παρακάτω.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 2
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

2 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή