Γαλοπούλα γεμιστή με κάστανα και κοκκινιστή με μακαρόνια στη γαστρα

2015-10-30
galopoula-kokkinisth-me-makaronia-xulopites-sth gastra
  • Σερβίρεις : 6
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 40m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 3:20 h
  • Έτοιμη σε : 4:000 h

Καλημέρα φίλες μου. Στο άκουσμα της γαλοπούλας, σε όλες πάει το μυαλό αμέσως στην ημέρα των Χριστουγέννων. Ωστόσο, η γαλοπούλα αποτελεί ένα φαγητό το οποίο δεν θα πρέπει να θυμόμαστε μονάχα στις γιορτές. Αντιθέτως, είναι μια επιλογή που μπορεί να σας προσφέρει ένα αξέχαστο γευστικά Σαββατοκύριακο. Εν προκειμένω, επέλεξα μια γαλοπούλα κοκκινιστή, με χυλοπίτες, που αλλού, στην πατροπαράδοτη γάστρα. Σε αυτό το εκπληκτικό σκεύος, που ναι μεν θέλει ιδιαίτερη προσοχή, αλλά το μεγαλύτερο της πλεονέκτημα είναι πως προσφέρει τη δυνατότητα να σιγο-μαγειρέψεις σχεδόν όλων των ειδών τα φαγητά, χωρίς να είναι απαραίτητο να προσθέσουμε πολλά υγρά, μειώνοντας έτσι τα λύπη. Έτσι, λοιπόν, η γαλοπούλα μας θα αργοψηθεί, θα προσθέσουμε στη συνέχεια τις χυλοπίτες για περίπου 20 λεπτά, και το οικογενειακό σας τραπέζι θα παραμιλαέι. Δοκιμάστε την!

Υλικά

  • 1 γαλοπούλα 3,5 - 4 κιλά
  • 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ζωμός κότας
  • 400 γρ. κιμάς
  • 600 γρ. βρασμένα ή ψημένα, καθαρισμένα και ολόκληρα κάστανα
  • 100 ml μπράντι
  • 2-3 κουταλιές, ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Βήμα 1

Αρχικα βγάζουμε τα συκωτάκια από τη γαλοπούλα, την πλένουμε, τη στεγνώνουμε, την καψαλίζουμε, την ξανπλένουμε, τη στεγνώνουμε πάλι και την αλατοπιπερώνουμε μέσα και έξω.

Βήμα 2

Ζεματίζουμε τα συκωτάκια της, τα στραγγίζουμε και τα ψιλοκόβουμε.

Βήμα 3

Στη συνέχεια σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαίολαδο, σοτάρουμε το κρεμμύδι, τον κιμά, τα συκωτάκια, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Για να το <<σβήσουμε>> ρίχνουμε το μπράνι και το ζωμό κότας, το αφήνουμε να βράσει για 25-30 λεπτά για να εξατιμιστούν τα υγρά, ρίχνουμε τα μισά χοντροκομμένα κάστανα και το μαϊντανό.

Βήμα 4

Μόλις η γέμιση είναι έτοιμη γεμίζουμε την κοιλιά του κοτόπουλου, τη ράβουμε καλά και τη βάζουμε στη γάστρα.

Βήμα 5

Τέλος περιχύνουμε από πάνω με το υπόλοιπο λάδι, τη βάζουμε στο φούρνο στους 170 βαθμούς, ψήνουμε για 3 ώρες, προς το τέλος ξεσκεπάζουμε τη γάστρα, ρίχνουμε τις χυλοπίτες και ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή