Γαλοπούλα ολόκληρη γεμιστή Πρωτοχρονιάτικη ψητή με πατάτες φούρνου

2014-12-28
Γαλοπούλα στο φούρνο με πατάτες και κρασί
  • Σερβίρεις : 8-10
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 20m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 3:000 h
  • Έτοιμη σε : 3:20 h

Μια πολύ καλή συνταγή για να φτιάξετε γαλοπούλα ολόκληρη γεμιστή Πρωτοχρονιάτικη ψητή με πατάτες φούρνου, ένα τέλειο πιάτο για να σερβίρετε φέτος στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Γίνεται με απλά και λίγα υλικά και το αποτέλεσμα είναι πάντα πεντανόστιμο και εντυπωσιακό. Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή και σίγουρα θα γίνει η αγαπημένη σας! Καλή επιτυχία!

Υλικά

  • 1 γαλοπούλα περίπου 5 κιλών χωρίς τα εντόσθια
  • 1 κιλό πατάτες κομμένες
  • 5 μήλα κομμένα σε κυβάκια
  • 1 κλ. Δενδρολίβανο
  • 50 γρ. Ζάχαρη
  • 100 γρ. Βούτυρο
  • 200ml λευκό κρασί
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • Αλάτι-πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς

Βήμα 2

Βράζουμε τις πατάτες σε μια κατσαρόλα για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και τις σουρώνουμε

Βήμα 3

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα 50 γραμμάρια βούτυρο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μαζί με 2 ψιλοκομμένα μήλα

Βήμα 4

Προσθέτουμε 2 κουταλάκια δενδρολίβανο, αλάτι, πιπέρι και προσθέτουμε τις πατάτες

Βήμα 5

Γεμίζουμε με το μείγμα την γαλοπούλα και την ράβουμε

Βήμα 6

Τοποθετούμε σε ένα ταψί και λαδώνουμε και αλατοπιπερώνουμε την γαλοπούλα

Βήμα 7

Προσθέτουμε στο ταψί το κρασί και ψήνουμε για μισή ώρα

Βήμα 8

Μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς

Βήμα 9

Ψήνουμε μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα ρίχνοντας στην επιφάνειά της ανά διαστήματα λίγο από το ζουμί του ταψιού

Βήμα 10

Σε μια κατσαρόλα σιγοβράζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, 150ml νερό και τα υπόλοιπα μήλα

Βήμα 11

Προσθέτουμε λίγο δενδρολίβανο και σερβίρουμε μαζί με τη γαλοπούλα

Βήμα 12

Η γαλοπούλα ολόκληρη γεμιστή Πρωτοχρονιάτικη ψητή με πατάτες φούρνου είναι έτοιμη

 

Tips

  • Μπορείτε να συνοδεύσετε με λαχανικά της επιλογής σας
Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή