Γαλοτύρι Θεσσαλίας

2014-05-11
Γαλοτύρι Θεσσαλίας
  • Σερβίρεις : 8-10
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 168:000 h
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 40m
  • Έτοιμη σε : 185:20 h

Μια πολύ νόστιμη και παραδοσιακή συνταγή για να μαγειρέψεις το γαλοτύρι Θεσσαλίας θα βρεις παρακάτω, όπως το έφτιαχνε η γιαγιά μου. Στη Θεσσαλία ακόμα το μαγειρεύουν και υπάρχουν διάφορες ταβέρνες που το σερβίρουν. Δοκίμασε να το φτιάξεις και μοιράσου μαζί  μου τα σχόλια και τις εντυπώσεις σου.

Υλικά

  • 1 κιλό τυρί φέτα σκληρή, αλμυρή ή μέτρια (μπορεί να είναι πρόβια, γίδινη, αγελαδινή)
  • ενάμισι κιλό γιαούρτι στραγγισμένο (υπάρχει έτοιμο σε συσκευασία ή σακούλας)
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα, βρασμένο, κρύο (του μπουκαλιού)
  • λίγο αλάτι (αν δεν είναι η φέτα πολύ αλμυρή)

Διαδικασία

Βήμα 1

Παίρνουμε ένα σχετικά μεγάλο μπώλ, τρίβουμε χοντρά κομμάτια το τυρί, ρίχνουμε το γιαούρτι, ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι και αραιώνουμε με το γάλα.

Βήμα 2

Ανακατεύουμε και πάλι και αν χρειαστεί, ρίχνουμε και λίγο αλάτι.

Βήμα 3

Σκεπάζουμε το μπώλ, βγάζουμε τον αέρα και το βάζουμε στο ψυγείο (συνήθως στα κάτω ράφια).

Βήμα 4

Θα το αφήσουμε κλειστό μία εβδομάδα, να γίνουν οι ζυμώσεις.

Βήμα 5

Κάθε μέρα, 1 - 2 φορές, θα το βγάζουμε το μπώλ, θα το ταράζουμε καλά και θα το αφήνουμε να ηρεμήσει πάλι μέσα στο ψυγείο.

Βήμα 6

Μετά από μία εβδομάδα, το γαλοτύρι Θεσσαλίας είναι έτοιμο, το ανοίγουμε, ανακατεύουμε και βγάζουμε όσο θέλουμε.

Βήμα 7

Είναι πολύ δροσιστικό και γευστικό. Ανάλογα μπορούμε να φτιάξουμε όση ποσότητα θέλουμε, διατηρείται χειμώνα - καλοκαίρι.

Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή