Γαρίδες παστίτσιο με αγκινάρες και σπανάκι

2014-03-18
Γαρίδες Παστίτσιο
  • Σερβίρεις : 8-10
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 25m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 40m
  • Έτοιμη σε : 1:05 h

Μια μοναδική, πρωτότυπη, διαφορετική και παραδοσιακή συνταγή εξαιρετικής νοστιμιάς για να φτιάξεις γαρίδες παστίτσιο με σπανάκι και αγκινάρες θα βρεις παρακάτω. Η συνταγή αυτή είναι αρκετά παλιά, την μαγείρευε η θεία μου και στην παραθέτω αυτούσια για να την δοκιμάσεις και να μου γράψεις τα σχόλια σου στο κάτω μέρος της σελίδας.

Υλικά

  • 1 κιλό γαρίδες μεγάλες
  • 1 1/2 κιλό σπανάκι
  • 8-10 αγγινάρες
  • 200 γραμ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • 200 γραμ. βούτυρο γάλακτος
  • αλάτι, πιπέρι
  • λεμόνι
  • Για την κρέμα
  • 1 μπουκάλι γάλα
  • μισό ποτήρι του νερού ζουμί από τις γαρίδες
  • 4 αυγά
  • 1 κουταλιά σούπας βούτυρο
  • 3 κουταλιές σούπας γεμάτες αλεύρι
  • λίγο αλάτι

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένουμε τις γαρίδες, τις βράζουμε 10 λεπτά, τις στραγγίζουμε (κρατάμε λίγο ζουμί), τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε κατά μήκος στα δυο.

Βήμα 2

Καθαρίζουμε το σπανάκι, το πλένουμε, το κόβουμε όπως το μαρούλι, το ζεματάμε προσθέτοντας στο νερό λίγο αλάτι και το βάζουμε στο τρυπητό να στραγγίσει.

Βήμα 3

Καθαρίζουμε τις αγγινάρες, πετάμε όλα τα φύλλα και το γουλί το τρίβουμε με λεμόνι.

Βήμα 4

Βάζουμε νερό στην κατσαρόλα με λίγο αλάτι και μερικές σταγόνες λεμόνι και μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε τις αγγινάρες και τις μισοβράζουμε. Τις στραγγίζουμε κατόπιν και τις κόβουμε φέτες.

Βήμα 5

Βουτυρώνουμε ένα μέτριο βαθύ ταψί φούρνου, στρώνουμε στον πάτο τις αγγινάρες, από πάνω απλώνουμε το σπανάκι κια πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και πιπέρι.

Βήμα 6

Πάνω από το σπανάκι βάζουμε στη σειρά τις γαρίδες, περιχύνουμε με το βούτυρο καμένο και πασπαλίζουμε με τη μισή τριμμένη κεφαλογραβιέρα.

Βήμα 7

Στη συνέχεια, ετοιμάζουμε την κρέμα. Βάζουμε το βούτυρο και το αλεύρι στην κατσαρόλα και αφού καβουρντιστεί, ρίχνουμε λίγο λίγο μισό ποτήρι ζουμί από τις βρασμένες γαρίδες και σιγά σιγά το γάλα ανακατεύοντας με ξύλινο κουτάλι έξω από τη φωτιά, ώσπου να λιώσει το αλεύρι.

Βήμα 8

Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα στη φωτιά, ρίχνουμε μία πρέζα αλάτι και βράζουμε ανακατεύοντας ώσπου να πήξει.

Βήμα 9

Την αφήνουμε κατόπιν λίγο να κρυώσει και ανακατεύουμε τα αυγά χτυπημένα και το τυρί, αφού κρατήσουμε μία κουταλιά σούπας για το τέλος.

Βήμα 10

Αδειάζουμε την κρέμα στο ταψί, την στρώνουμε για να σκεπαστεί η επιφάνεια και πασπαλίζουμε με την κουταλιά της τριμμένης κεφαλογραβιέρας που κρατήσαμε.

Βήμα 11

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC, φουρνίζουμε το φαγητό και το ψήνουμε μισή ώρα, ώσπου να ροδίσει.

Βήμα 12

Αφήνουμε να κρυώσει, κόβουμε κομμάτια και σερβίρουμε τις γαρίδες παστίτσιο.

 

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 2
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

2 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή