Γαρδούμπες αυγολέμονο

2014-04-18
Γαρδούμπες Αυγολέμονο
  • Σερβίρεις : 6-8
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 20m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 1:40 h
  • Έτοιμη σε : 2:000 h

Μια εξαίσια, νοστιμότατη και παραδοσιακή συνταγή απευθείας από το συνταγολόγιο της γιαγιάς μου σου περιγράφω παρακάτω για να δοκιμάσεις να μαγειρέψεις γαρδούμπες αυγολέμονο και να μοιραστείς εντυπώσεις και σχόλια στο κάτω μέρος της σελίδας.

Υλικά

  • 1 1/2 κιλό συκωταριά
  • 1 αντεριά αρνίσια
  • σκόρδο
  • 1 κουταλιά βούτυρο
  • 1/2 κούπα λάδι
  • μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 2 κουταλιές αλεύρι
  • 2 λεμόνια
  • 2 αυγά
  • αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένουμε τη συκωταριά και την αντεριά και αφήνουμε να στραγγίσουν. Κόβουμε τη συκωταριά σε ψιλές φετούλες 5 - 6 πόντων περίπου.

Βήμα 2

Παίρνουμε από ένα κομματάκι συκώτι, ένα κομμάτι πλεμόνι, ένα κομμάτι καρδιά, ένα κομμάτι ξύγκι, τα δένουμε με έντερο στη μέση σε σχήμα φιόγκου και με τον τρόπο αυτό τυλίγουμε όλα τα εντόσθια, τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα με 2 ποτήρια νερό και τα βάζουμε στη φωτιά.

Βήμα 3

Μόλις πάρουν βράση, χύνουμε το νερό και αντικαθιστούμε με άλλα δύο ποτήρια νερό.

Βήμα 4

Προσθέτουμε 2 - 3 σκελίδες σκόρδο, βούτυρο και λίγο λάδι, αλάτι και πιπέρι και τ'αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά.

Βήμα 5

Αν το νερό τελειώσει ρίχνουμε άλλο ένα ποτήρι.

Βήμα 6

Κρατάμε ένα ποτήρι από το ζουμί και ετοιμάζουμε την κρέμα.

Βήμα 7

Βάζουμε το υπόλοιπο λάδι στην κατσαρόλα και το αφήνουμε να κάψει.

Βήμα 8

Ρίχνουμε το αλεύρι, αλάτι, το μοσχοκάρυδο και τα καβουρδίζουμε πολύ λίγο.

Βήμα 9

Τα σβήνουμε με το ποτήρι το ζουμί που φυλάξαμε.

Βήμα 10

Μόλις αρχίζει η κρέμα να χυλώνει την κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Βήμα 11

Χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε και το λεμόνι και τα ρίχνουμε στην κρέμα.

Βήμα 12

Με αυτό το μίγμα περιχύνουμε τις γαρδούμπες.

Βήμα 13

Οι γαρδούμπες αυγολέμονο είναι έτοιμες και σερβίρονται ζεστές σε βαθύ πιάτο και τρώγονται με το κουτάλι.

Τύπος Συνταγής: , ,
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή