Γιαννιώτικο καταϊφι γλυκό με καρύδια (της Αργυρώς)

2015-01-03
Γιαννιώτικο καταϊφι γλυκό με καρύδια (της Αργυρώς)
  • Σερβίρεις : 16
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 45m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 40m
  • Έτοιμη σε : 1:25 h

Μια καταπληκτική Ηπειρώτικη σπεσιαλιτέ για να φτιάξεις το Γιαννιώτικο γλυκό καταϊφι με καρύδια (της Αργυρώς) σου παρουσιάζω παρακάτω. Μια μοναδική και παραδοσιακή συνταγή με πολύ γλυκιά και νόστιμη γεύση που αποτελείται από το γλυκό σιρόπι και τα καρύδια. Το γλυκό της εβδομάδας σου για να το συνδυάσεις με τον καφέ σου ή το τσάι σου. Δοκίμασε την συνταγή και ότι διευκρίνηση χρειαστείς, μπορείς να με ρωτήσεις στα σχόλια παρακάτω στην σελίδα.

Υλικά

  • 1.200 γραμ. φύλλο καταίφι
  • 600 γραμ. καρύδια
  • 350 γραμ. βούτυρο γάλακτος
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • 1 πιατάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 10 κουταλιές παξιμάδι τριμμένο
  • Για το σιρόπι
  • 1 1/2 κιλό ζάχαρη
  • 4 φλιτζάνια νερό
  • 1 κουταλάκι χυμός λεμονιού και λίγη φλούδα

Διαδικασία

Βήμα 1

Κοπανίζουμε στο γουδί τα αμύγδαλα ή τα καρύδια και το παξιμάδι.

Βήμα 2

Χτυπάμε σε λεκάνη τους κρόκους με τα 180 γραμ. ζάχαρη, ώσπου να λιώσει η ζάχαρη και προσθέτουμε λίγη - λίγη την αμυγδαλόψιχα, το παξιμάδι και τελευταία τα ασπράδια χτυπημένα μαρέγκα.

Βήμα 3

Αφού τα χτυπήσουμε όλα μαζί καλά προσθέτουμε 1 κουταλιά βούτυρο και τα δουλεύουμε λίγο ακόμα.

Βήμα 4

Βάζουμε σε κάθε κομμάτι μία κουταλιά γέμιση.

Βήμα 5

Κλείνουμε τις άκρες και τις διπλώνουμε καλά για να μη βγεί η γέμιση.

Βήμα 6

Τα βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο.

Βήμα 7

Λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε από μία κουταλιά σε κάθε κομμάτι.

Βήμα 8

Αν περισσέψει, το ρίχνουμε σε όλα τα κομμάτια.

Βήμα 9

Το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο 40 λεπτά περίπου.

Βήμα 10

Ετοιμάζουμε το σιρόπι :

Βήμα 11

Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τη φλούδα του λεμονιού, για 10 λεπτά περίπου, να δέσει λιγάκι.

Βήμα 12

Δεν πρέπει να είναι πολύ αραιό.

Βήμα 13

Προς το τέλος ρίχνουμε και το χυμό του λεμονιού.

Βήμα 14

Βγάζουμε το καταίφι από το φούρνο και το περιχύνουμε με το σιρόπι, όπως είναι ζεστό.

Βήμα 15

Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε μία μέρα τουλάχιστον, για να απορροφηθεί καλά.

 

Tips

Αν θέλουμε, το κάνουμε στρωτό στο ταψί. Βάζουμε το μισό φύλλο από κάτω, απλώνουμε τη γέμιση και από πάνω το υπόλοιπο φύλλο. Το κόβουμε κομμάτια στο μέγεθος που θέλουμε, αφού το σιροπιάσουμε και κρυώσει.

 

Δοκίμασες την συνταγή με το Γιαννιώτικο καταϊφι; Στείλε μου πως σου φάνηκε παρακάτω στα σχόλια.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή