Γιαουρτόπιτα χριστουγεννιάτικη με πορτοκάλι

2015-12-19
giaourtopita-xristougenniatikh
  • Σερβίρεις : 8
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 30m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 45m
  • Έτοιμη σε : 1:15 h

Καλές μου φίλες, χρόνια σας πολλά. Ελπίζω να είστε όλες καλά και να περνάτε ευτυχισμένες στιγμές με την οικογένειά σας και τους φίλους σας, κάτι που επιβάλλει και το κλίμα των ημερών. Σήμερα θέλω να σας προτείνω ένα πολύ νόστιμο γλυκό που βασίζεται στο γιαούρτι, υλικό που είναι γνωστό από τους Αρχαίους Έλληνες και τους Αιγύπτιους αφού είναι πλούσιο σε πρωτείνες, βιταμίνες, ασβέστιο και βοηθάει πολύ στην καλή λειτουργεία του εντέρου. Πρόκειται για ένα γλυκό λοιπόν τόσο νόστιμο και θρεπτικό που σίγουρα θα αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις σε όσους το δοκιμάσουν. Σας το συστήνουμε λοιπόν ανεπιφύλαχτα αγαπημένες μου, με σίγουρα αποτελέσματα. Καλά Χριστούγεννα.

Υλικά

  • 3 αβγά, χωρισμένα τα ασπράδια από τους κρόκους
  • 1 λεμόνι, ξύσμα
  • 1 πορτοκάλι, ξύσμα
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι
  • 1/2 κ.γλ. κοφτό, σόδα
  • 1 κ.σ. νερό
  • 4 κούπα(ες) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα βούτυρο
  • Για το σιρόπι:
  • 2 κ.σ. κονιάκ
  • 1 κ.σ. χυμός λεμονιού
  • 3/4 κούπα νερό
  • 1 1/2 κούπα ζάχαρη
  • Για το γαρνίρισμα:
  • Ζάχαρη άχνη
  • Κανέλα

Διαδικασία

Βήμα 1

Αρχικά σε ένα μπωλ ρίχνουμε τα ασπράδια των αυγών και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν μαρέγκα.

Βήμα 2

Στη συνέχεια στο μίξερ ρίχνουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο, τα χτυπάμε, ρίχνουμε έναν ένα του κρόκους των αυγών, τη σόδα σιγά σιγά που έχουμε διαλύσει σε νερό, το ξύσμα λεμονιού, πορτοκαλιού, εναλάξ το γιαούρτι με το αλεύρι, συνεχίζουμε το ανακάτεμα, προσθέτουμε τη μαρέγκα και συνεχίζουμε το απαλό ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Βήμα 3

Πάιρνουμε ένα ταψί, το βουτυρώνουμε, περιχύνουμε με το μίγμα, βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για 35-45 λεπτά.

Βήμα 4

Για το σιρόπι: Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού , προσθέτουμε το κονιάκ, ανακάτευουμε και τα αφήνουμε να βράσουν.

Βήμα 5

Μόλις η γιαουρτόπιτα ψηθεί και πέσει λίγο η θερμοκρασία της περιχύνουμε με το σιρόπι.

Βήμα 6

Τέλος πασπαλίζουμε τη γιαουρτόπιτα με αρκετή ποσότητα ζάχαρη άχνης και κανέλα.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή