Γκιούλμπασι κοτόπουλο με σάλτσα μουστάρδας της Μαίρης

2015-11-27
gkioulmpasi-kotopoulo
  • Σερβίρεις : 8
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 20m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 2:000 h
  • Έτοιμη σε : 2:20 h

Καλησπέρα σας φίλες μου. Σήμερα, έχω για σας ένα αγαπημένο, παραδοσιακό, διαχρονικό και αμιγώς ελληνικό φαγητό που τιμά την Ιστορία μας και είναι τιμή μου που το κληρονόμησα από τη γιαγιά μου. Αναφέρομαι λοιπόν στο γκιούλμπασι. Το γκιούλμπασι, αποτελεί μια από τις σπεσιαλιτέ της Σμυρναίικης κουζίνας, την οποία συναντάμε ακόμα και σήμερα σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Η παραδοσιακή μέθοδος μαγειρέματος είναι ή τη λαδόκολλα ή σε πήλινο σκεύος. Στην Κύπρο για παράδειγμα, το πιάτο αυτό είχε μεγάλη αξία και αγάπη από τους κύπριους, οι οποίοι το προσέφεραν ως το κυρίως και πιο επίσημο πιάτο των γάμων τους. Και στη χώρα μας φυσικά, το γκιούμπασι είναι από τα πιο αγαπημένα φαγητά, που λατρεύουν να τρώνε όλοι, κυρίως θα έλεγα στα χωριά περισσότερο. Είναι ευκαιρία, το επόμενο σαββατοκύριακο να ξεφύγετε από τα κλασσικά γεύματα, και να κάνετε ένα ταξίδι στην Ιστορία μας, μεταφέροντας γνώση, αρώματα και γεύσεις στα αγαπημένα σας πρόσωπα. Καλή σας απόλαυση!

 

Υλικά

  • 1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
  • 6 φρυγανιές μεγάλες
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 πράσινη, κόκκινη, κίτρινη, πορτοκαλί πιπεριά χοντροκομμένη
  • 1/4 ρεγγάτο
  • 2 ποτήρια νερό
  • 1 κ σ σκόνη μουστάρδας
  • 1 κ σ μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
  • 1 κ σ ρίγανη
  • 1 κ σ θυμάρι
  • 5 – 6 τοματίνια
  • 3 κ σ βούτυρο γάλακτος
  • αλάτι
  • πιπέρι

Διαδικασία

Βήμα 1

Αρχικά σε μία λεκάνη ρίχνουμε τη μουστάρδα, τα μπαχαρικά, τη ρίγανη, το θυμάρι, το αλάτι, το πιπέρι και μαρινάρουμε το κοτόπουλο.

Βήμα 2

Στη συνέχεια σε μία λαδόκολλα βάζουμε τις φρυγανιές, το μαριναρισμένο κοτόπουλο, το σκόρδο, τις πιπεριές το ρεγκάτο, τα τοματίνια, το βούτυρο και το τυλίγουμε σε συσκευασία δώρου.

Βήμα 3

Τέλος σε ένα ταψί ρίχνουμε τα ποτήρια με το νερό, βάζουμε τη λαδόκολλα, τοποθετούμε στον προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 1 1/2 - 2 ώρες.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή