Γλυκό ψωμί Χριστουγέννων με σταφίδες, κανέλα, ζάχαρη και μαγιά

2015-12-19
gluko-pswmi-xrisougenwn
  • Σερβίρεις : 8
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 2:000 h
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 50m
  • Έτοιμη σε : 2:50 h

Καλημέρα σας αγαπητές μου φίλες. Σήμερα, έχω μια εξαιρετική συνταγή, που μας έρχεται από το εξωτερικό και έχει χαρακτήρα μόνο γιορτινό. Θα φτιάξουμε λοιπόν, σήμερα ένα πολύ γευστικό, με απλά βηματάκια και παρασκευή, το λεγόμενο στην χώρα από όπου προήλθε ”Stolen”, το οποίο είναι ένα γλυκό γερμανικό ψωμί, που συνδυάζεται με σταφίδες μυρωδικά, αμύγδαλα. Το ψωμί αυτό, συνηθίζεται πολύ τις γιορτινές μέρες, όχι μόνο στην Γερμανία. Επίσης, είναι μια εορταστική συνταγή, και στις γιορτές είμαστε ελεύθερες να κάνουμε αμαρτίες,αυξάνοντας αν θέλετε κάποιο από τα υλικά τις συνταγής, αυτό που κατά κύριο λόγο προτιμούν τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Οι γιορτές των Χριστουγέννων προσφέρουν πάντα χαρά και ευτυχία. Δημιουργείστε και εσείς μια νεα συνταγή για τους αγαπημένους σας, προσφέροντας πέρα από γεύσεις και απόλαυση, νέες γευστικές εμπειρίες. Είμαι σίγουρη πως θα το λατρέψουν όλοι σπίτι. Καλά Χριστούγεννα φίλες μου, καλή σας απόλαυση!

 

Υλικά

  • 2 λεμόνια
  • 2 αυγά
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 130 γρ. βούτυρο
  • 2 γρ. μαχλέπι σκόνη
  • 130 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. κανέλα σκόνη
  • 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη
  • 5 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 20 κ.σ. αμύγδαλα χοντροκομμένα
  • 10 κ.σ. σταφίδες μαύρες
  • 15 κ.σ. σταφίδες ξανθές
  • 30 ml ρούμι
  • 100 ml. γάλα χλιαρό
  • 60 ml νερό
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 1 μπαστουνάκι βανίλια

Διαδικασία

Βήμα 1

Αρχικά σε ένα μπωλ ρίχνουμε το νερό, τη μαγιά, 2 κουταλιές αλέυρι, τα ανακατεύουμε και τα σκεπάζουμε με μία πετσέτα για 10 λεπτά.

Βήμα 2

Στο μίξερ με το εξάρτημα για τα αυγά ρίχνουμε λεμόνια, το γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλο σκόνη, τη βανίλια, το μαχλέπι, το μαστιχέλαιο, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα αμύγδαλα, το ρούμι, το μίγμα με τη μαγιά τα ανακατεύουμε καλά, αλλάζουμε μόλις είναι έτοιμα το εξάρτημα για ζύμες, προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά, ρίχνουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε το μπωλ και αφήνουμε τη ζύμη για 1 ώρα.

Βήμα 3

Σε ένα άλλο μπωλ ρίχνουμε τις σταφίδες, το ρούμι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε για 1 ώρα.

Βήμα 4

Παίρνουμε τη ζύμη και την ζυμώνουμε με το χέρι, προσθέτοντας όλα τα υλικά του μπολ. Τώρα την αφήνουμε πάλι να ξεκουραστεί για 45 λεπτά κι έπειτα φτιάχνουμε δύο Stollen. Ανοίγουμε δύο παραλληλόγραμμα, πλάθουμε δύο μπαστουνάκια με το marzipan και από την μακριά πλευρά, τυλίγουμε σε ρολό, αφήνοντας στο τέλος να περισσεύει περίπου 1 εκατοστό.

Βήμα 5

Τέλος παίρνουμε ένα ταψί, στρώνουμε μία λαδόκολλα. αφήνουμε τη ζύμη για άλλα 20 λεπτά, τοποθετούμε στον προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς, ψήνουμε για 45-50 λεπτά στη μεσαία σχάρα, μόλις είναι έτοιμο περιχύνουνε με το καυτό βούτυρο, πασπαλίζουμε με την άχνη ζάχαρη και τυλίγουμε με το αλουμινόχαρτο.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή