Γουρουνόπουλο με τραγανή πέτσα και γέμιση κάστανα

2014-04-26
Γουρουνόπουλο με κάστανα γεμιστό
  • Σερβίρεις : 6-8
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 30m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 2:000 h
  • Έτοιμη σε : 2:30 h

Μια καταπληκτική και νοστιμότατη Μακεδονίτικη συνταγή για να μαγειρέψεις γουρουνόπουλο με τραγανή πέτσα και γέμιση κάστανα γεμιστό σου περιγράφω παρακάτω απευθείας από το συνταγολόγιο της γιαγιάς μου για να το δοκιμάσεις και να μου στείλεις εντυπώσεις και σχόλια των καλεσμένων σου.

Υλικά

  • 1 μικρό γουρουνόπουλο (γάλακτος)
  • 2 - 3 κρεμμύδια
  • 1/2 κιλό κάστανα
  • 150 γραμ. κουκουνάρι
  • διάφορα μπαχαρικά
  • αλάτι - πιπέρι
  • 200 γραμ. κεφαλογραβιέρα
  • 1 ποτηράκι του κρασιού, κρασί αρετσίνωτο
  • 2 ντομάτες
  • 3 - 4 λεμόνια

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά το γουρουνόπουλο. Το βάζουμε να στραγγίσει.

Βήμα 2

Ψήνουμε στο φούρνο τα κάστανα, τόσο όσο να μπορούμε να τα ξεφλουδίσουμε.

Βήμα 3

Βάζουμε λάδι σε μεγάλο τηγάνι, ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα καβουρδίζουμε.

Βήμα 4

Ψιλοκόβουμε μόνο το συκώτι του γουρουνιού αφού προηγούμενα το ζεματίσουμε.

Βήμα 5

Το ρίχνουμε στο κρεμμύδι και όταν καβουρδιστεί και αυτό, σβήνουμε με το κρασί.

Βήμα 6

Προσθέτουμε ελάχιστο νερό, τη ντομάτα κομμένη σε κομματάκια, τα κάστανα στη μέση κομμένα, τα κουκουνάρια, αλάτι - πιπέρι και τα διάφορα μπαχαρικά.

Βήμα 7

Μόλις πάρουν βράση, κατεβάζουμε από τη φωτιά, κόβουμε κομματάκια την κεφαλογραβιέρα, τη ρίχνουμε μέσα στα υπόλοιπα και τα ανακατεύουμε όλα μαζί.

Βήμα 8

Ανοίγουμε την κοιλιά του γουρουνόπουλου, το αλατοπιπερώνουμε καλά, το ραντίζουμε με λεμόνι, το γεμίζουμε με το μίγμα που ετοιμάσαμε και ράβουμε την κοιλιά του.

Βήμα 9

Το βάζουμε σε λαμαρίνα, πάνω σε κληματόβεργες (για να μυρίσει ωραία) και το φουρνίζουμε, χωρίς να βάλουμε καθόλου νερό.

Βήμα 10

Ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία, γυρίζοντάς το αρκετές φορές για να μην αρπάξει, ώσπου να ροδοκοκκινίσει χωρίς να καεί.

Βήμα 11

Το γουρουνόπουλο με τραγανή πέτσα και γέμιση κάστανα είναι έτοιμο και σερβίρεται σε ακανόνιστα κομμάτια μαζί με λίγη γέμιση και με σαλάτα μαρούλι.

Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 3
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

3 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή