Γουρουνόπουλο σε κληματόβεργες

2014-06-29
Γουρουνόπουλο σε κληματόβεργες
  • Σερβίρεις : 8-10
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 30m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 1:30 h
  • Έτοιμη σε : 2:000 h

Σου παρουσιάζω μια εξαιρετική συνταγή μοναδικής νοστιμιάς για να μαγειρέψεις το παραδοσιακό ψητό γουρουνόπουλο σε κληματόβεργες και να το σερβίρεις σε κάποιο τραπέζι σαν το κυρίως γεύμα. Η συνταγή είναι παραδοσιακή της γιαγιάς μου και στην στέλνω ακριβώς όπως την αναφέρει στο τετράδιο συνταγών της. Καλή σας απόλαυση.

Υλικά

  • 1 μικρό γουρουνόπουλο γάλακτος
  • 6 κρεμμύδια μέτρια
  • 200 γραμ. κορινθιακή σταφίδα
  • 100 γραμ. κουκουνάρια
  • 1 ποτήρι του νερού κρασί αρετσίνωτο
  • 300 γραμ. κάστανα
  • 2 - 3 φέτες ψωμί, ψίχα τριμμένο
  • αλάτι - πιπέρι - κανέλα
  • μοσχοκάρυδο - δεντρολίβανο
  • 250 γραμ. ελιές πράσινες
  • βούτυρο - λεμόνι

Διαδικασία

Βήμα 1

Βγάζουμε τα εντόσθια από το γουρουνόπουλο, το πλένουμε καλά και το βάζουμε σε αλατόνερο για μία ώρα.

Βήμα 2

Παίρνουμε μόνο το συκώτι από τα εντόσθια, το ψιλοκόβουμε και το τσιγαρίζουμε μαζί με το κρεμμύδι ψιλοκομμένο στην κατσαρόλα με λίγο βούτυρο. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τα κουκουνάρια, τη σταφίδα και τ΄αφήνουμε να σιγοβράσουν 5 λεπτά.

Βήμα 3

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τα κάστανα ψημένα καλά και καθαρισμένα, το ψωμί, τις ελιές, ξεκουκουτσιασμένες και ζεματισμένες, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο τριμμένο, το δεντρολίβανο, αλάτι και πιπέρι. Τα ανακατεύουμε καλά, και με το μίγμα αυτό γεμίζουμε το γουρουνόπουλο, αφού προηγουμένως τα στραγγίσουμε καλά από το αλατόνερο και ράβουμε το άνοιγμα για να μη βγει η γέμιση.

Βήμα 4

Στη συνέχεια στρώνουμε το ταψί με κληματόβεργες σταυρωτά, αλείφουμε το γουρουνόπουλο με βούτυρο και λεμόνι και το τοποθετούμε πάνω στα κλήματα. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο να ροδοκοκκινίσει και κάθε τόσο το ποτίζουμε με το ζουμί του.

Βήμα 5

Όταν ροδοκοκκινίσει από όλες τις μεριές, το βγάζουμε από το φούρνο, το ανοίγουμε, βγάζουμε τη γέμιση σε πιατέλα, ρίχνουμε επάνω και το ζουμί από το ταψί, κόβουμε κομμάτια από το ψημένο γουρουνόπουλο και το σερβίρουμε αμέσως ζεστό - καυτό.

Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή