Δίπλες Κρήτης

2015-12-06
diples-krhths
  • Σερβίρεις : 30
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 60m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 5m
  • Έτοιμη σε : 1:05 h

Καλησπέρα σας αγαπημένες μου φίλες. Τα Χριστούγεννα έχουν φτάσει σχεδόν έξω από την πόρτα μας, έχουν πλημμυρίσει τον τόπο με αρώματα, ευχάριστες μυρωδιές, γευστικές λιχουδιές, λαχταριστά πιάτα, αλλά κυρίως με διάθεση και όρεξη για όμορφες στιγμές με την οικογένεια ή τους φίλους. Την ιδιαίτερη ατμόσφαιρά αυτή, θα έρθει η δική μας έμπνευση, που σε συνδυασμό με τις μαγειρικές μας ικανότητες, θα δώσει στα αγαπημένα μας πρόσωπα εξαιρετικά πιάτα, που θα γλείφουν τα δάκτυλά τους. Σήμερα, ήθελα να συζητήσουμε ένα πολύ αγαπημένο γλυκάκι, το οποίο είναι γιορτίνο και μας ταξιδεύει η συνταγή στην όμορφη Κρήτη. Πρόκειται για ένα ελληνικό επιδόρπιο από λεπτό φύλλο που μοιάζει με ζύμη. Η ζύμη τυλίγεται σε μακριές, λεπτές λωρίδες, τηγανίζεται σε καυτό λάδι αφού έχει διπλωθεί και στη συνέχεια βυθίζεται σε σιρόπι. Ο παραδοσιακός τρόπος για το σιρόπιασμα της δίπλας είναι το ζεστό μέλι αντί για το σιρόπι και το πασπάλισμα από καρύδια και κανέλα. Οι δίπλες μπορούν να γίνουν σε διάφορα σχήματα. Έτσι λοιπόν αυτοσχεδιάστε στο σχήμα της δίπλας αγαπημένες μου φίλες, καλή απόλαυση και καλές γιορτές.

 

Υλικά

  • 10 αυγά
  • 2 βανίλιες
  • 1 κιλό αλεύρι ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ για Όλες τις Χρήσεις
  • 3 κουτ γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
  • 25 γραμ. ζάχαρη άχνη
  • 1 λίτρο ελαιόλαδο
  • Για το σιρόπι:
  • 800 γραμ μέλι
  • 500 γραμ ζάχαρη
  • 500 γραμ νερό
  • Για το γαρνίρισμα:
  • 1-2 κουτ σούπας κανέλα
  • 400 γραμ χοντροτριμμένη καρυδόψιχα

Διαδικασία

Βήμα 1

Αρχικά στο μίξερ ρίχνουμε τα αυγά, τη ζάχαρη, τα χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για 1 ώρα, προσθέτουμε τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλεύρι και ξεκινάμε να τα ζυμώνουμε όλα μαζί μέχρι να δημιουργήσουμε μία σφιχτή ζύμη.

Βήμα 2

Στη συνέχεια παίρνουμε τη ζύμη, την κάνουμε μπαλάκι, αλευρώνουμε μία επιφάνει, ξεκινάμε να ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε λεπτή ζύμη και την κόβουμε σε λωρίδες.

Βήμα 3

Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο, περιμένουμε να κάψει, χαμηλώνουμε τη φωτιά, βάζουμε τις λωρίδες ζύμης, τις τηγανίζουμε και τις βάζουμε σε ένα απορροφητικό χαρτί σε μία πιατέλα.

Βήμα 4

Την επόμενη μέρα παίρνουμε μία κατσαρόλα, ρίχνουμε το νερό, το μέλι, βγάζουμε τον αφρό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μελώνουμε τις δίπλες.

Βήμα 5

Τέλος πασπαλίζουμε με καρύδια και καρύδια.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή