Δαμασκηνόπιτα

2015-12-04
Δαμασκηνόπιτα
  • Σερβίρεις : 8
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 20m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 40m
  • Έτοιμη σε : 60m

Μία υπέροχη συνταγή για γλυκό που συνηθίζω να ακολουθώ στο σπίτι καθώς ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους είναι εκείνη για λαχταριστή δαμασκηνόπιτα που έχω πάρει από τη γιαγιά μου η οποία μάλιστα συνήθιζε να μας τη φτιάχνει την περίοδο των Χριστουγέννων. Η διαδικασία λοιπόν αλλά και τα υλικά της γλυκιάς πίτας μας είναι ιδιαίτερα απλά και οικονομικά. Και επειδή δεν θέλουμε να ξοδέψουμε πολλές ώρες στην κουζίνα θα χρησιμοποιήσουμε έτοιμη ζύμη για τάρτες την οποία αφού απλώσουμε καλά επάνω σε μία καλά βουτυρωμένη ταρτιέρα θα καλύψουμε με μία στρώση υπέροχα αποξηραμένα δαμάσκηνα και από πάνω μάι αστρώση από τα υπόλοιπα υλικά μας χτυπημένα στο μίξερ. Τέλος σιροπιάζουμε αφού η πίτα μας έχει βγεί από το φούρνο και το γλυκό μας είναι έτοιμο και μοσχομυρωδάτο. Θα χαρώ να λάβω τα σχόλια και τις εντυπώσεις σας για το δικό σας γευστικό αποτέλεσμα.

Υλικά

  • Για το σιρόπι:
  • 250 ml νερό
  • 250 γραμ. ζάχαρη
  • φλούδα από 1/2 λεμόνι για άρωμα
  • Για τη γέμιση:
  • 250 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 225 γραμ. βούτυρο
  • 220 γραμ. ζάχαρη άχνη
  • 250 γραμ. καρυδόψιχα
  • 1 βανίλια
  • 200 γραμ. δαμάσκηνα αποξηραμένα
  • 6 αυγά
  • 10 γραμ. μπέϊκιν πάουντερ
  • 10 γραμ. κακάο

Διαδικασία

Βήμα 1

Αρχικά στρώνουμε σε μία καλά βουτυρωμένη ταρτιέρα την έτοιμη ζύμη για τάρτες που έχουμε προμηθευτεί από το πλησιέστερο super market έτσι ώστε να υπερκαλύπτει την επιφάνεια της και από πάνω στρώνουμε τα δαμάσκηνα.

Βήμα 2

Στη συνέχεια αφού αναμείξουμε το αλεύρι με το μπέϊκιν, το κακάο και τη βανίλια, χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ομοιογενοποιηθούν.

Βήμα 3

Αφού ομοιογενοποιηθούν προσθέτουμε και τα αυγά ένα ένα.

Βήμα 4

Αφού το μείγμα αρχίσει να φουσκώνει ρίχνουμε και τα υλικά του μπόλ μαζί με την καρυδόψιχα συνεχίζοντας το χτύπημα.

Βήμα 5

Αφού η γέμιση μας είναι έτοιμη την απλώνουμε επάνω από τα δαμάσκηνα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά.

Βήμα 6

Παράλληλα ετοιμάζουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι το σιρόπι σιγοβράζοντας τη ζάχαρη με το νερό και το φλούδα λεμονιού, αφήνουμε να κρυώσει το σιρόπι και σιροπιάζουμε την τάρτα μας μόλις βγει καυτή από το φούρνο.

Τύπος Συνταγής: ,
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή