Εκμέκ κανταϊφι γλυκό σιροπιαστό παραδοσιακό με κρέμα σαντιγύ

2015-01-30
Εκμέκ κανταϊφι γλυκό σιροπιαστό παραδοσιακό με κρέμα σαντιγύ
  • Σερβίρεις : 16
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 60m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 40m
  • Έτοιμη σε : 1:40 h

Σου περιγράφω μια κατά τη γνώμη μου πάρα πολύ νόστιμη και παραδοσιακή συνταγή για να φτιάξεις εκμέκ κανταϊφι γλυκό σιροπιαστό με κρέμα σαντιγύ. Η συνταγή είναι από την Σμύρνη και είναι αρκετά παλιά χρονολογικά. Προϋποθέτει να έχεις το καταϊφι και να δημιουργήσεις επί της ουσίας στην κρέμα και στο σιρόπι που όταν τα ενώσεις όλα μαζί φτιάχνεις μια πολύ νόστιμη και γλυκιά γεύση. Αν αποφασίσεις να φτιάξεις την συνταγή, για οποιαδήποτε ερώτηση έχεις μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου στο κάτω μέρος της σελίδας στην περιοχή των σχολίων.

Υλικά

  • 300 γραμ. ζάχαρη
  • 200 γραμ. έτοιμο καταΐφι
  • 500 γραμ. γάλα
  • 200 γραμ. αλεύρι
  • 600 γραμ. κρέμα σαντιγύ
  • 2 αυγά
  • 200 γραμ. βούτυρο φρέσκο
  • 1 χαρτάκι βανίλια
  • Για το σιρόπι:
  • 150 γραμ. ζάχαρη
  • 75 γραμ. νερό

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη και τα αυγά και τα ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν.

Βήμα 2

Προσθέτουμε το αλεύρι και ρίχνουμε ταυτόχρονα λίγο λίγο το γάλα, ανακατεύοντας πάντα με την ξύλινη σπάτουλα.

Βήμα 3

Όταν ενωθούν τα υλικά, βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να βράσει, ανακατεύοντας διαρκώ με την ξύλινη σπάτουλα.

Βήμα 4

Όταν η κρέμα πάρει 2 - 3 βράσεις και πήξει, την κατεβάζουμε από τη φωτιά, βάζουμε τη βανίλια και το φρέσκο βούτυρο, την ανακατεύουμε καλά και την αφήνουμε να κρυώσει, ανακατεύοντας κάθε τόσο, για να μη δημιουργηθεί κρούστα.

Βήμα 5

Ξεφτίζουμε το καταΐφι με τα δάχτυλα για να ανοίξει.

Βήμα 6

Το στρώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί και το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο, μέχρι να ροδίσει ελαφρά.

Βήμα 7

Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι με τη ζάχαρη και το νερό και ραντίζουμε με αυτό το καταΐφι μόλις το βγάλουμε από το φούρνο.

Βήμα 8

Στρώνουμε πάνω στο καταΐφι την κρέμα, που ετοιμάσαμε και βάζουμε το ταψί στο ψυγείο, για να κρυώσει.

Βήμα 9

Λίγο πριν σερβίρουμε, δημιουργούμε στην επιφάνεια της κρέμας παράλληλες γραμμές με τη σαντιγύ, χρησιμοποιώντας ένα κορνέ. (Μπορούμε να κόψουμε πρώτα μπακλαβωτά το καταΐφι, να σερβίρουμε τα κομμάτια σε πιατέλα ή ατομικά πιάτα και να τα γαρνίρουμε ένα - ένα με λίγη σαντιγύ).

 

Δοκίμασες το σιροπιαστο καταϊφι με σαντιγύ; Γράψε μας τις εντυπώσεις σου πιο κάτω στην σελίδα.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 2
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

2 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή