Ελάφι στιφάδο με κάστανα

2015-12-22
Ελάφι στιφάδο με κάστανα
  • Σερβίρεις : 4-6
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 30m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 2:30 h
  • Έτοιμη σε : 3:000 h

Το φαγητό που θα σας παρουσιάσω σήμερα αγαπημένες μου φίλες αποτελεί και τη δική μου επιλογή για το τραπέζι των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς μιάς και το έχω δοκιμάσει πολλές χρονιές αντί της καθιερωμένης γαλοπούλας και όλοι οι καλεσμένοι μου ξετρελάθηκαν ανεξαιρέτως. Πρόκειται λοιπόν για ελάφι στιφάδο με κάστανα και μη σας ξενίζει το ελάφι μιας και μαριναρισμένο σε κρασί, μπαχαρικά, καρότο και κρεεμμύδι για μία ολόκληρη ημέρα έρχεται και γίνεται πραγματικό λουκούμι ενώ μπορεί εύκολα να το προμηθευτεί κανείς πια. Αφού το μαρινάρουμε λοιπόν το ελάφι μας το σωτάρουμε αλευρωμένο στην κατσαρόλα, στη συνέχεια ακολουθούν τα λαχανικά της μαρινάδας και τέλος το αφήνουμε να σιγοβράσει μέσα στην κατσαρόλα μαζί με το ζουμί της μαρινάδας σε συνδυασμό με ντομάτα τριμμένη. Τέλος σερβίρουμε το κρέας μας με τη σάλτσα του σε μία γιορτινή μεγάλη πιατέλα συνοδευόμενο από κάστανα βρασμένα σε ζωμό και γλασαρισμένα σε βούτυρο. Εύχομαι καλές γιορτές, καλά μαγειρέματα και του χρόνους με υγεία.

Υλικά

  • Υλικά για το στιφάδο:
  • 1 κιλό ελάφι σπάλα κομμένο σε μπουκιές
  • 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές σούπας βούτυρο
  • 2 κουταλιές αλεύρι
  • 4 ντομάτες ψιλοκομμένες
  • αλατοπίπερο
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 1 μπουκάλι κόκκινο κρασί
  • 1 κρεμμύδι χοντροκομμένο σε ροδέλες
  • κόκκοι μαύρου πιπεριού
  • 2 φύλλα δάφνη
  • 2 κλαράκια θυμάρι
  • Υλικά για τα κάστανα:
  • 800 γραμ. κάστανα
  • 2 λίτρα ζωμό λαχανικών
  • 1 κουταλιά σούπας βούτυρο

Διαδικασία

Βήμα 1

Αρχικά προσθέτουμε σε ένα μεγάλο μπόλ όλα μαζί τα υλικά της μαρινάδας προκειμένου να τοποθετήσουμε μέσα σε αυτή το κρέας μας και να το αφήσουμε για μία ολόκληρη ημέρα στο ψυγείο.

Βήμα 2

Αναλυτικά ρίχνουμε μέσα στο μπόλ το κρασί μαζί με όλα τα αρωματικά, το καρότο, το κρεμμύδι και τα μπαχαρικά αφήνοντας για το τέλος το ελάφι το οποίο θα πρέπει να το σκεπάζουν όλα τα υπόλοιπα υλικά.

Βήμα 3

Την επόμενη ημέρα λοιπόν αφού έχει μαριναριστεί τέλεια το κρέας μας, το αποσύρουμε από το μπόλ και το σωτάρουμε σε μία κατσαρόλα με το βούτυρο έτσι ώστε να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.

Βήμα 4

Στη συνέχεια αφού πάρει χρώμα το κρέας το μεταφέρουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος και στην ίδια κατσαρόλα σωτάρουμε τα λαχανικά που χρησιμοποιήσαμε στη μαρινάδα.

Βήμα 5

Αφού μαραθούν τα λαχανικά μας τότε ξαναρίχνουμε το κρέας στην κατσαρόλα μαζί με το αλεύρι και τη ζάχαρη και σιγομαγειρεύουμε για μερικά λεπτά μέχρι να ρίξουμε τη ντομάτα και το μείγμα της μαρινάδας μαζί με τα αρωματικά.

Βήμα 6

Παράλληλα βράζουμε τα κάστανα αφού τα χαράξουμε ελαφρώς σε βραστό νερό για μερικά λεπτά και στη συνέχεια αφού τα ξεφλουδίσουμε τα σιγοβράζουμε μέσα στο ζωμό μέχρι να μαλακώσουν πολύ.

Βήμα 7

Αφού το κρέας μας ετοιμαστεί το σερβίρουμε σε μία ωραία πιατέλα, περιχύνουμε από πάνω τη σάλτσα του και τέλος προσθέτουμε τα κάστανα τα οποία λίγο πριν έχουμε σωτάρει σε καυτό βούτυρο.

Βήμα 8

Καλή επιτυχία!

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή