Εύκολη ρυζόπιτα γλυκιά με σιρόπι και καρύδια

2015-01-02
Εύκολη ρυζόπιτα γλυκιά με σιρόπι και καρύδια
  • Σερβίρεις : 16
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 60m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 1:15 h
  • Έτοιμη σε : 2:15 h

Σου στέλνω μια συνταγή που για μένα είναι παράδοση γιατί την μαγειρεύανε στο χωρίο μου στην Κατερίνη και φτιάχνανε με τον τρόπο που σου παρουσιάζω μια εύκολη ρυζόπιτα γλυκιά με σιρόπι και καρύδια. Το αποτέλεσμα μου άρεσε τρομερά γιατί ενώ μεν ήταν πολύ απλά και σχετικά λίγα τα υλικά της συνταγής, η γεύση που είχε στο τέλος μου έχει σημαδέψει την παιδική μου ηλικία. Δοκίμασε να την φτιάξεις και στείλε μου τις εντυπώσεις σου.

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 300 γραμ. βούτυρο
  • 3 αυγά
  • 4 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού καρύδια ψιλοκομμένα
  • μισό φλιτζάνι του τσαγιού παξιμάδι αλεσμένο
  • 1 κουταλιά γλυκού κανέλα
  • 1 κουταλιά χυμός λεμονιού
  • 2 φλιτζάνια του τσαγιού ρύζι

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζουμε τη ζύμη για τα φύλλα (όπως τη ζύμη πίτας).

Βήμα 2

Τη χωρίζουμε σε 4 κομμάτια, το ένα λίγο μεγαλύτερο.

Βήμα 3

Χωρίζουμε το κάθε κομμάτι ζύμης σε 5 - 6 μπαλάκια και τα πλάθουμε σε ισάριθμα και ισομεγέθη ψιλά φύλλα.

Βήμα 4

Τοποθετούμε τα 5 - 6 φύλλα (που μας δίνει το κάθε κομμάτι ζύμης) το ένα πάνω στο άλλο, ώστε τελικά να έχουμε 4 ενισχυμένα φύλλα (τρία όμοια και ένα μεγαλύτερο).

Βήμα 5

Ετοιμάζουμε τη γέμιση:

Βήμα 6

Μουσκεύουμε το ρύζι λίγο, το σπάζουμε ψιλό (όπως στο ρυζόγαλο), το καβουρδίζουμε με μία κουταλιά της σούπας βούτυρο άλιωτο (φρέσκο) και το βράζουμε με νερό (3 μέρη νερό - 1 μέρος ρύζι) και 1 φλιτζάνι ζάχαρη.

Βήμα 7

Όταν το κατεβάσουμε, αφού έχει πήξει, ρίχνουμε τα καρύδια και την κανέλα και όταν κρυώσει λίγο, τα αυγά χτυπημένα.

Βήμα 8

Ανακατεύουμε και η γέμισή μας είναι έτοιμη.

Βήμα 9

Στρώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί το μεγαλύτερο φύλλο (για να καλύψει και τα πλάγια του ταψιού, ως πάνω).

Βήμα 10

Αλείφουμε με λίγο βούτυρο, πασπαλίζουμε με τριμμένο παξιμάδι, αδειάζουμε το ένα τρίτο της γέμισης και τη στρώνουμε.

Βήμα 11

Βάζουμε δεύτερο φύλλο, βούτυρο, παξιμάδι, δεύτερο στρώμα γέμισης, τρίτο φύλλο βούτυρο, παξιμάδι - τελευταίο στρώμα γέμισης, σκεπάζουμε την πίτα με το τέταρτο φύλλο και τη χαρακώνουμε.

Βήμα 12

Φουρνίζουμε το ταψί και ψήνουμε την πίτα για μία ώρα και ένα τέταρτο (να ξανθίσει).

Βήμα 13

Βράζουμε τα 3 φλιτζάνια ζάχαρη με 2 φλιτζάνια νερό και το χυμό λεμονιού (10 λεπτά περίπου) ώσπου να δέσει το σιρόπι.

Βήμα 14

Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει και την περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι.

 

Έφτιαξες την συνταγή για ρυζόπιτα; Στείλε μας την γνώμη σου και τι παραλλαγές έκανες.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 2
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

2 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή