Ζαμπονοτυρόπιτα με σπιτικό φύλλο χειροποίητο

2015-12-07
zamponotyropita-me-spitiko-fullo
  • Σερβίρεις : 12
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 60m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 35m
  • Έτοιμη σε : 1:35 h

Πρόκειται για μία ζαμπονοτυρόπιτα υπερπαραγωγή που λατρεύουν οι περισσότεροι. Η συγκεκριμένη συνταγή είναι εύκολη αρκεί να διαθέτετε λίγο παραπάνω  χρόνο στην κουζίνα σας και ο λόγος είναι ότι στηριζεται σε φύλλο που ανοίγουμε εμείς. Το αποτέλεσμα νόστιμο που σίγουρα θα ξετρελάνει τους μικρούς και μεγάλους φίλους σας αφού συνδυάζει τα τυριά, το γιαούρτι, το καπνιστό ζαμπόν με τα μυρωδικά και το σπιτικό φύλλο. Είναι αρκετά θρεπτική και εξαιρετικά νόστιμη και πιστεύω ακράδαντα πως αξίζει να τη φτιάξετε και να τη δοκιμάστε. Καλή όρεξη.

Υλικά

  • 300 gr γιαούρτι στραγγιστό
  • 150 γρ τριμμένη κεφαλογραβιέρα
  • 100 γρ τριμμένο κεφαλοτύρι
  • 1 κ.σ. γεμάτο βούτυρο φρέσκο
  • 1 κ. σ. τριμμένος δύοσμος
  • 1/2 κ. γ. πιπέρι
  • 1/2 κ. γ. πάπρικα γλυκιά
  • 5 -6 φέτες σε μικρά κομμάτια ζαμπόν καπνιστό
  • 3 αυγά
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ελαιόλαδο
  • σουσάμι
  • Για το σπιτικό φύλλο:
  • 1 1/2 κ. γ. αλάτι
  • 2 1/2 φλυτζάνια τσαγιού χλιαρό νερό
  • 5 κ. σ. ξύδι
  • 5 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 700 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Νισεστέ

Διαδικασία

Βήμα 1

Σπιτικό φύλλο: Σε μία λεκάνη ρίχνουμε το λάδι, το ξύδι, το αλάτι, το νερό, το αλέυρι ανακατεύουμε πολύ καλά με το χέρι μας και ζυμώνουμε μέχρι να δημιουργήσουμε μία ζύμη.

Βήμα 2

Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπάλες, τις αφήνουμε να ξεκουραστούν για 30 λεπτά περίπου, μόλις περάσει ο χρόνος απλώνουμε στον πάγκο λίγο νισεστέ, παίρνουμε μία μία τις μπάλες και τις ανοίγουμε με τον πλάστη με το φύλλο να γίνει λεπτό και στρογγυλό.

Βήμα 3

Στη συνέχεια μόλις ετοιμαστεί το φύλλο, παίρνουμε ένα μπωλ, ρίχνουμε το γιαούρτι, τα αυγά, την κεφαλογραβιέρα, το κεφαλοτύρι, το πιπέρι, την πάπρικα, το ζαμπόν, το βούτυρο, το αλάτι κια τα ανακτεύουμε όλα μαζί.

Βήμα 4

Παίρνουμε ένα ταψί, το αλείφουμε με ελαιόλαδο, απλώνουμε ένα φύλλο, περιχύνουμε με τη γέμιση του μίγματος και σκεπάζουμε με ένα άλλο φύλλο από πάνω.

Βήμα 5

Μόλις η πίτα είναι έτοιμη, την αλέιφουμε με λάδι από πάνω, τη χαράζουμε σε κομμάτια, τη ραντίζουμε με νερό και βάζουμε σε διάφορα σημεία διάσπαρτα φρέσκο βούτυρο.

Βήμα 6

Τέλος τοποθετούμε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για 35 λεπτά περίπου.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή