Ζαχερ τορτε αυθεντική (του Παρλιάρου)

2015-12-12
zaxer-torte
  • Σερβίρεις : 10
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 50m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 30m
  • Έτοιμη σε : 1:20 h

Αγαπημένες μου φίλες καλημέρα σας. Τα Χριστούγεννα είναι έτοιμα να χτυπήσουν την πόρτα μας, και δεν νοείται εμείς να είμαστε απροετοίμαστες. Στην σημερινή μας συνάντηση θα ήθελα να κάνουμε μια βόλτα σε μια πολύ ιδιαίτερη ευρωπαική κουζίνα, με μεγάλο και αξιοσημείωτο παρελθόν γύρω απο την μαγειρική και όχι μόνο. Έχω, λοιπόν, να σας προτείνω σήμερα ένα πολύ γευστικό, ευχάριστο στην παρασκευή του, και οικονομικό γλυκό, που θα σας ταξιδέψει με την γεύση του. Ζαχέρ τορτέ προτείνουμε λοιπόν, ένα σοκολατένιο κεικ, που αποτελέι σπεσιαλιτέ της Βιέννης, το οποίο δημιουργήθηκε απο τον Franz Sacher το 1832 για να προσφερθεί στον Wenzel.  Είναι ένα γλυκό που θα σας μαγέψει, μπορείτε εννοείται να το αλλάξετε με βάση τις προτιμήσεις σας, να προσθέσετε την δικιά σας μαρμελάδα, σοκολάτα υγείας, τρούφα ή ό,τι άλλο σας αρέσει. Το μόνο σίγουρο είναι οτι θα σας παρακαλάνε να το ξαναφτιάξετε το συντομότερο. Καλά Χριστούγεννα φίλες μου, με ειρήνη!

 

Υλικά

  • 6 αυγά
  • 250 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 120 γρ. κουβερτούρα με τουλ. 55% κακάο
  • 1 φλ.τσ. γεμάτο, αλεύρι γιά όλες τις χρήσεις
  • 1 φλ. τσ.ζάχαρη άχνη
  • 1/2 φλ τσ. ζάχαρη
  • 1 1/2 φλ. τσ. μαρμελάδα βερίκοκκο
  • 1/2 κ.γ. άρωμα βανίλιας υγρό
  • Για τη γκανάς:
  • 30 γρ. βούτυρο φρέσκο εκτός ψυγείου
  • 250 γρ. κουβερτούρα εξαιρετικής ποιότητας, τουλ. 60% κακάο
  • 150 κρέμα γάλακτος 35% λιπαρών

Διαδικασία

Βήμα 1

Αρχικά κόβουμε την κουνερτούρα σε μικρά κομμάτια και τη λιώνουμε σε ένα κατσαρολάκι.

Βήμα 2

Στη συνέχεια στο μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο (το οποίο έχουμε εκτός ψυγείου), τη ζάχαρη άχνη, χτυπάμε για 2-3 λεπτά μέχρι να ασπρίσει το μίγμα, προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους των αυγών, χτυπάμε να ομογενοποιηθεί το μίγμα και μόλις είναι έτοιμο ρίχνουμε τη λιωμένη κουβερτούρα, το βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1 λεπτό ακόμη.

Βήμα 3

Σε ένα άλλο μπωλ ρίχνουμε τα ασπράδια των αυγών, τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να έχουμε μία σφιχτή μαρέγκα.

Βήμα 4

Μόλις η μαρέγκα είναι έτοιμη τη ρίχνουμε στο μίγμα του μίξερ τμηματικά, ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα, κοσκινίζουμε το αλεύρι πάνω από το μίγμα αυτό και συνεχίζουμε το απαλό ανακάτεμα με μία σπάτουλα.

Βήμα 5

Παίρνουμε μία φόραμ του κέικ χωρίς οπή, τη βουτυρώνουμε καλά, καλύπτουμε τον πάτο της με χαρτί ψησίματος, αδειάζουμε στο μίγμα στη φόρμα αυτή, τοποθετούμε στον προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς και ψήνουμε για 45 λεπτά.

Βήμα 6

Μόλις το παντεσπάνι ψηθεί το αφήνουμε να κρυώσει, το ξεφωρμάρουμε, αφαιρούμε το χαρτί ψησίματος, περιμένουμε να κρυώσει τελείως και το κόβουμε οριζόντια στη μέση με ένα μεγάλο μαχαίρι.

Βήμα 7

Παίρνουμε την πιατέλα που θα τοποθετήσουμε το γλυκό μας, βάζουμε το ένα κομμάτι παντεσπάνι, από πάνω απλώνουμε τη μισή μαρμελάδα βερίκοκο, από πάνω βάζουμε το άλλο κομμάτι παντεσπάνι, από πάνω και γύρώ γύρω βάζουμε την υπόλοιπη μαρμελάδα ώστε να καλυφθεί με ένα λεπτό στρώμα όλο το γλυκό και τοποθετούμε την παιτέλα στο ψυγείο για να σταθεροποιηθεί το γλάσο.

Βήμα 8

Γκανάς: Αρχικά κόβουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος, ρίχνουμε την κουβερτούρα, το βούτυρο, κατεβάζουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να δημιουργήσουμε ένα κρεμώδες μίγμα.

Βήμα 9

Μόλις η κρέμα κρυώσει και γίνει λίγο χλιαρή, την απλώνουμε με μία σπάτουλα πάνω από το γλύκο και γύρω γύρω και τοποθετούμε πάλι στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου.

Βήμα 10

Τέλος μόλις το γλυκό είναι έτοιμο πριν το σερβίρουμε το αφήνουμε 1/2 ώρα περίπου εκτός ψυγείου και το συνοδέυουμε με σαντιγή εάν θέλουμε.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή