Κέικ με αλεύρι καλαμποκιού (καλαμποκάλευρο), σόδα και μαστίχα

2015-04-23
Κέικ με αλεύρι καλαμποκιού (καλαμποκάλευρο), σόδα και μαστίχα
  • Σερβίρεις : 14
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 45m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 45m
  • Έτοιμη σε : 1:30 h

Σου στέλνω μια εκπληκτική και διαφορετική συνταγή για να φτιάξεις το κέικ με αλεύρι καλαμποκιού (καλαμποκάλευρο), σόδα και μαστίχα όπως το έφτιαχνε η νονά μου. Η βασική διαφορά αυτής της συνταγής με τις υπόλοιπες προτάσεις για κέικ που θα βρεις είναι ότι βασίζεται σε αλεύρι από καλαμπόκι αντί για το κλασικό αλεύρι και περιέχει και σόδα. Η προσθήκη της μαστίχας αποτελεί τη βάση της ιδιαίτερης γεύσης που έχει η συνταγή αυτή και σου συνιστώ να την φτιάξεις και να την δοκιμάσεις και να μου στείλεις τη γνώμη σου και τα σχόλια σου στον αντίστοιχο χώρο που βρίσκεται κάτω από το τέλος των βημάτων της συνταγής. Καλή όρεξη!

Υλικά

  • 1 κιλό καλαμποκάλευρο
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι φαρίνα
  • 200 γραμ. λάδι
  • 350 γραμ. ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό μαστίχα κοπανισμένη
  • μισό κουταλάκι του γλυκού σόδα
  • σουσάμι για πασπάλισμα
  • Σιρόπι (προαιρετικά)
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού μέλι
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού νερό
  • άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα

Διαδικασία

Βήμα 1

Αφαιρούμε από το καλαμποκάλευρο 1 φλιτζάνι τσαγιού και προσθέτουμε 1 φλιτζάνι τσαγιού φαρίνα (σύνολο 1 κιλό).

Βήμα 2

Ανακατεύουμε τα δύο αλεύρια και τα χωρίζουμε σε δύο μέρη.

Βήμα 3

Στο ένα μέρος ρίχνουμε 1 ποτήρι του νερού ζεστό νερό και το διαλύουμε.

Βήμα 4

Στο άλλο μέρος, ρίχνουμε 150 γραμμάρια λάδι και το τρίβουμε να γίνει σαν ρύζι.

Βήμα 5

Ενώνουμε κατόπιν τα δύο μίγματα, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη μαστίχα καλά κοπανισμένη, τη σόδα λιωμένη σε λίγο νερό και δουλεύουμε το μίγμα με το χέρι, προσθέτοντας και άλλο χλιαρό νερό, ώσπου να γίνει ένας πηχτός χυλός.

Βήμα 6

Με τα 50 γραμ. λάδι που κρατήσαμε, αλείφουμε το ταψί ή τη φόρμα, αδειάζουμε το μίγμα, το κουνάμε για να έχει το ίδιο πάχος παντού και περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι από πάνω.

Βήμα 7

Πασπαλίζουμε κατόπιν όλη την επιφάνεια με σουσάμι και φουρνίζουμε το γλυκό. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο περίπου 45 λεπτά.

Βήμα 8

Αφήνουμε λίγο να κρυώσει, το ξεφορμάρουμε και το πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη, το μέλι και το νερό, ετοιμάζουμε σιρόπι και το περιχύνουμε.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή