Καλαμάρι γεμιστό με σταφίδες, ρύζι και κουκουνάρια στην κατσαρόλα

2014-03-08
Καλαμάρια γεμιστά με σκόρδο
  • Σερβίρεις : 6-8
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 25m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 45m
  • Έτοιμη σε : 1:10 h

Μια πολύ νόστιμη και κλασική συνταγή για να φτιάξεις καλαμάρι γεμιστό με σταφίδες, ρύζι και κουκουνάρια στην κατσαρόλα θα βρεις παρακάτω. Η συνταγή είναι παραδοσιακή και την έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας στα νησιά κυρίιως τους ανοιξιάτικους ή φθινοπωρινούς μήνες. Δοκίμασε την και γράψε μου τα σχόλια σου παρακάτω.

Υλικά

  • 1 κιλό καλαμαράκια μετρίου μεγέθους
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, ξερό
  • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • λίγο άνηθο
  • 2-3 κουταλιές κουκουνάρια
  • 2-3 κουταλιές κορινθιακή σταφίδα
  • 1-2 φλιτζανάκια του καφέ ρύζι καλό
  • λάδι (1 ποτήρι του νερού περίπου)
  • 1 κουταλιά της σούπας ντομάτα πελτές
  • 2 κουταλιές λεμόνι (χυμός)
  • 1 ποτηράκι του λικέρ κονιάκ
  • Λίγο σκόρδο
  • αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζετε τα καλαμάρια και βγάζετε το κόκαλο και το στομάχι τους.

Βήμα 2

Ψιλοκόβετε το ξερό κρεμμύδι και το σκόρδο και τα τσιγαρίζετε με λίγο λάδι και πιπέρι.

Βήμα 3

Προσθέτετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, τα πόδια των καλαμαριών, επίσης ψιλοκομμένα, το άνηθο και τα κουκουνάρια και τα ανακατεύετε λίγα λεπτά.

Βήμα 4

Ρίχνετε, μετά το κονιάκ, τις σταφίδες, το ρύζι, λίγο λάδι ακόμα και αλάτι.

Βήμα 5

Τα ανακατεύετε και η γέμισή σας είναι έτοιμη.

Βήμα 6

Γεμίζετε τα καλαμαράκια, τα ράβετε, τα αραδιάζετε σε μέτρια κατσαρόλα, τα περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι, τη ντομάτα διαλυμένη σε λίγο νερό και δυο κουταλιές λεμόνι και τα σκεπάζετε με ένα πιάτο.

Βήμα 7

Τα σιγοβράζετε με σκεπασμένη την κατσαρόλα. Όταν πέφτουν από το πιρούνι είναι έτοιμα.

Βήμα 8

Τα σερβίρετε στην πιατέλα. Δένετε τη σάλτσα λίγο, αν είναι αραιή και τα περιχύνετε.

Βήμα 9

Το καλαμάρι γεμιστό με σταφίδες, ρύζι και κουκουνάρια στην κατσαρόλα και σάλτσα ντομάτας είναι έτοιμο για να τα απολαύσεις.

 

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 2
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

2 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή