Καλτσούνια ανεβατά Σητειακά Κρητικά γλυκά με προζύμι από την Σητεία

2015-04-29
Καλτσούνια ανεβατά Σητειακά Κρητικά γλυκά με προζύμι από την Σητεία
  • Σερβίρεις : 12
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 60m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 40m
  • Έτοιμη σε : 1:40 h

Σου στέλνω μια κλασική συνταγή για καλτσούνια ανεβατά Σητειακά Κρητικά γλυκά με προζύμι από την Σητεία που είναι και από τις πιο λατρεμένες μου προτάσεις για καλτσούνια. Τα καλτσούνια είναι πατροπαράδοτο γλυκό της Σητείας. Στο πασχαλινό τραπέζι, σε όλα τα σπίτια της Σητείας, θα το βρείτε αλλά και όχι μόνο την περίοδο του Πάσχα. Αν και η γέμιση της είναι με τις γνωστές νοστιμότατες Κρητικές γεύσης που είναι η μυζήθρα και το μέλι, το ζουμί της συνταγής αυτής είναι η ζύμη της που περιέχει προζύμι και γιαούρτι. Ο συνδυασμός της ζύμης με την γέμιση είναι που δίνει αυτό το εκπληκτικό αποτέλεσμα και είναι από τις πιο γνωστές παραδοσιακές Κρητικές συνταγές. Δοκίμασε να την μαγειρέψεις και στείλε μου την άποψη σου και τις εντυπώσεις σου μόλις την γευθείς. Καλή απόλαυση.

Υλικά

  • Για τη ζύμη:
  • 2 κιλά αλεύρι
  • 8 αυγά
  • 2 φλιτζάνια τσαγιού λάδι ή βούτυρο
  • 2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
  • 1 κεσές μικρός γιαούρτι ή ξινόγαλο
  • προζύμι ή ανάλογη μαγιά
  • Για τη γέμιση:
  • 2 κιλά μυζήθρα φρέσκια, γλυκιά
  • 800 γραμ. ζάχαρη
  • 2-3 κουταλιές μέλι
  • 1 κουταλιά κανέλα τριμμένη
  • αυγά όσα σηκώσει η μυζήθρα
  • λίγο σουσάμι για πασπάλισμα
  • 1 αυγό

Διαδικασία

Βήμα 1

Με τη μαγιά και με το 1/3 του αλευριού ετοιμάζουμε προζύμι.

Βήμα 2

Την άλλη μέρα διαλύουμε το προζύμι με τα παραπάνω υλικά, προσθέτουμε και το αλεύρι, λίγο-λίγο, ρίχνουμε και λίγο νερό (αν χρειαστεί) και ζυμώνουμε να γίνει μία ζύμη που να ανοίγεται φύλλο.

Βήμα 3

Παίρνουμε τη μυζήθρα και την περνάμε από το μύλο της ντομάτας, ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης (αυγά, τόσα, όσα χρειάζεται για να γίνει μία γέμιση μέτρια).

Βήμα 4

Με τη ζύμη που ετοιμάσαμε, ανοίγουμε φύλλο πάχους ταλήρου και την κόβουμε σε στρογγυλά με κουτί σκέπασμα από κουτί.

Βήμα 5

Σε κάθε στρογγυλό κομμάτι βάζουμε μία κουταλιά της σούπας γέμιση, την απλώνουμε και κατόπιν διπλώνουμε το φύλλο σε τρίγωνα ή τετράγωνα κομμάτια.

Βήμα 6

Τα τοποθετούμε σε σανίδια και τα σκεπάζουμε μέχρι να ανεβούν.

Βήμα 7

Τα αλείφουμε από πάνω με χτυπημένο αυγό, τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.

Βήμα 8

Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο ρίχνουμε από πάνω φύλλα νεραντζιάς.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή