Καλτσούνια Κρητικά με μυζήθρα και μέλι στο φούρνο από την Ιεράπετρα

2015-04-25
Καλτσούνια Κρητικά με μυζήθρα και μέλι στο φούρνο από την Ιεράπετρα
  • Σερβίρεις : 12
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 4:20 h
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 30m
  • Έτοιμη σε : 4:50 h

Μια εξαιρετική και πάρα πολύ νόστιμη πρόταση για καλτσούνια Κρητικά με μυζήθρα και μέλι στο φούρνο από την Ιεράπετρα θα βρεις παρακάτω που αποτελεί μια από τις καλύτερες συνταγές με καλτσούνια που έχω δοκιμάσει. Το φύλλο της είναι αφράτο, η γέμιση με την μυζήθρα, το μέλι και την κανέλα είναι απλή μεν, μοναδική δε, και το αποτέλεσμα μετά το ψήσιμο και το πασπάλισμα είναι μοναδικό. Μια παραδοσιακή συνταγή από την Ιεράπετρα της Κρήτης την οποία αν δεν έχεις πάει και δεν έχεις γευτεί, μην το σκέφτεσαι για να την φτιάξεις ή όχι. Επειδή μερικά βήματα μπορεί να σου ακουστούν περίπλοκα, οπουδήποτε αντιμετωπίσεις δυσκολία στην κατανόηση του βήματος, στείλε μου την διευκρινιστική σου ερώτηση στο κάτω μέρος της σελίδας, εκεί που βρίσκονται τα σχόλια για να την απαντήσω. Καλή σου απόλαυση.

Υλικά

  • Για το φύλλο:
  • 1.280 γραμ. αλεύρι
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 1 φλιτζάνι λάδι
  • 2 κουταλιές της σούπας μαγιά μπύρας
  • 1 φλιτζάνα ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • μισό κρασοπότηρο ανθόνερο
  • Για τη γέμιση:
  • 1.280 γραμ. μυζήθρα στεγνή
  • 1 κουταλιά μέλι
  • 500 γραμ. ζάχαρη
  • 2-3 αυγά
  • 1 κουταλιά κανέλα
  • 2-3 σταγόνες ανθόνερο
  • 2-3 κρόκοι αυγών
  • κανέλα - σουσάμι για πασπάλισμα

Διαδικασία

Βήμα 1

Διαλύουμε τη μαγιά και 1 κουταλάκι σόδα με λίγο νερό.

Βήμα 2

Προσθέτουμε τρείς φλιτζάνες αλεύρι και το κάνουμε προζύμι.

Βήμα 3

Το βάζουμε σε μία σουπιερίτσα να ανέβει.

Βήμα 4

Βάζουμε σε λεκάνη το λάδι, τη ζάχαρη, το αυγό και το ανθόνερο και τα δουλεύουμε με το χέρι 5 λεπτά.

Βήμα 5

Προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι, λίγο-λίγο, καθώς και το προζύμι και τα ζυμώνουμε.

Βήμα 6

Αν χρειαστεί ρίχνουμε και λίγο γάλα, για να μαλακώσει η ζύμη.

Βήμα 7

Αλέθουμε τη μυζήθρα με την κρεατομηχανή ή με το χέρι.

Βήμα 8

Προσθέτουμε το μέλι, τη ζάχαρη, την κανέλα, τα αυγά και τις σταγόνες το ανθόνερο και τα ζυμώνουμε με το χέρι.

Βήμα 9

Ανοίγουμε το ζυμάρι σε φύλλο πάχους 2-3 χιλιοστών.

Βήμα 10

Με ένα στρογγυλό καπάκι από σιδερένιο κουτί κόβουμε το φύλλο σε στρογγυλά κομμάτια.

Βήμα 11

Στο κέντρο κάθε στρογγυλού κομματιού τοποθετούμε από μία κουταλιά περίπου από το μίγμα της μυζήθρας.

Βήμα 12

Το πιέζουμε λίγο με το δάχτυλο βουτηγμένο στο ανθόνερο και το σκεπάζουμε από τις 4 μεριές ή από 3 μεριές ώστε να γίνει ένα τετράγωνο ή ένα τρίγωνο και να φαίνεται στη μέση η μυζήθρα λίγο.

Βήμα 13

Τα αφήνουμε να ανεβούν (εκεί είναι και η επιτυχία) 2-3-4 ώρες.

Βήμα 14

Χτυπάμε 2-3 κρόκους αυγού και με ένα κουταλάκι αλείφουμε το επάνω μέρος.

Βήμα 15

Εκεί που φαίνεται η μυζήθρα βάζουμε λίγη κανέλα.

Βήμα 16

Από πάνω σε όλη την επιφάνεια, ρίχνουμε σουσάμι.

Βήμα 17

Τα ψήνουμε σε κανονική θερμοκρασία.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή