Καλτσούνια Κρητικά Πασχαλινά με ξινομυζήθρα φούρνου από το Ηράκλειο

2015-05-07
Καλτσούνια Κρητικά Πασχαλινά με ξινομυζήθρα φούρνου από το Ηράκλειο
  • Σερβίρεις : 10
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 60m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 40m
  • Έτοιμη σε : 1:40 h

Σου στέλνω μια ακόμα σπεσιαλιτέ νησιώτικη για καλτσούνια Κρητικά Πασχαλινά με ξινομυζήθρα φούρνου από το Ηράκλειο που και αυτή είναι μια από τις πιο νόστιμες προτάσεις για καλτσούνια που σου έχουμε παρουσιάσει αν και δεν παρασκευάζεται με τα κλασικά υλικά που φτιάχνουμε τα καλτσουνάκια. Με αυτό εννοώ πως η ζύμη της διαφέρει καθώς βάζουμε μαγιά ή κρητικό προζύμι και προσθέτουμε και γάλα επιπλέον των κλασικών υλικών παρασκευής της ζύμης. Η γέμιση της είναι με ξινομυζήθρα και κανέλα που είναι κλασικός Κρητικός συνδυασμός αν και λείπει από εδώ το μέλι και η γεύση της είναι μια νοστιμότατη εναλλακτική σε σχέση με τις υπόλοιπες προτάσεις για Κρητικά καλτσουνάκια. Δοκίμασε να την φτιάξεις και στείλε μου στα σχόλια παρακάτω, οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση χρειαστείς.

Υλικά

  • 2 κιλά αλεύρι σκληρό
  • 8 αυγά
  • 2 ποτήρια λάδι
  • 2 ποτήρια ζάχαρη
  • 20 γραμ. μαγιά μπύρας ή αν υπάρχει, κρητικό προζύμι
  • μισό φλιτζάνι γάλα
  • λίγο σουσάμι
  • Για τη γέμιση:
  • 1 κιλό φρέσκια γλυκιά μυζήθρα
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 400 γραμ. ζάχαρη
  • μισό κουταλάκι γλυκού κανέλα κοπανισμένη
  • 1 αυγό για άλειμμα
  • ανθόνερο

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζουμε το λάδι σε λεκάνη και το δουλεύουμε με τη ζάχαρη.

Βήμα 2

Χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε.

Βήμα 3

Διαλύουμε τη μαγιά στο γάλα και την προσθέτουμε και αυτή.

Βήμα 4

Ρίχνουμε και το αλεύρι, σιγά-σιγά, και κάνουμε μία ζύμη μέτρια.

Βήμα 5

Αφήνουμε λίγο να φουσκώσει και στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Βήμα 6

Παίρνουμε τη μυζήθρα, την κόβουμε κομμάτια και την περνάμε από το μύλο του κιμά.

Βήμα 7

Προσθέτουμε τα αυγά, τη ζάχαρη και την κανέλα και τα ανακατεύουμε.

Βήμα 8

Ανοίγουμε λίγο ζυμάρι σε φύλλο πάχους μισού πόντου και το κόβουμε μ ε ένα σκέπασμα κουτιού, με αιχμηρό χείλος και διάμετρο 10 πόντων περίπου.

Βήμα 9

Στη μέση κάθε στρογγυλού φύλλου βάζουμε ένα κουταλάκι γλυκού μυζήθρα, κλείνουμε τις δύο άκρες από αριστερά προς τα δεξιά, τις αλείφουμε με ανθόνερο και κάνουμε το ίδιο και με τις αντίθετες πλευρές, ώστε να σχηματιστεί περίπου τετράγωνο.

Βήμα 10

Αφήνουμε λίγες ώρες να φουσκώσει πάλι το ζυμάρι, χτυπάμε ένα αυγό με λίγο λεμόνι και τα αλείφουμε με πινέλο από πάνω.

Βήμα 11

Τελειώνοντας το αύγωμα, πασπαλίζουμε λίγο σουσάμι και ψήνουμε σε 200-250 βαθμούς, ώσπου να ροδοκοκκινίσουν.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή