Καλτσούνια παραδοσιακά Κρητικά με ανθότυρο γλυκά σαν λυχναράκια της γιαγιάς

2015-05-11
Καλτσούνια παραδοσιακά Κρητικά με ανθότυρο γλυκά σαν λυχναράκια της γιαγιάς
  • Σερβίρεις : 12
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 60m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 30m
  • Έτοιμη σε : 1:30 h

Η αγαπημένη μου συνταγή για καλτσούνια παραδοσιακά Κρητικά με ανθότυρο γλυκά σαν λυχναράκια της γιαγιάς σου παρουσιάζεται παρακάτω. Είναι με διαφορά η πιο νόστιμη πρόταση για καλτσούνια και αυτά που δεν μπορώ να αντισταθώ καταναλώνοντας τα ένα ένα. Τα καλτσουνάκια αυτά δεν είναι σκεπαστά, περιέχουν ανθότυρο το οποίο εφάπτεται σε μια γλυκιά ζύμη, λούζοντα με κανέλα και είναι μια από τις προσωπικές μου γλυκές αδυναμίες καθώς δεν είναι για να τα τρως σαν καραμέλες. Σου συνιστώ ανεπιφύλακτα να δοκιμάσεις αυτή τη συνταγή, τα καλτσουνάκια αυτά είναι πολύ συνηθισμένα σε φούρνους και ζαχαροπλαστεία αλλά το χειροποίητο και το σπιτικό έχουν άλλη γλύκα. Όταν τα καταναλώσεις θα ήθελα να μου στείλεις τα σχόλια και τις εντυπώσεις σου και φυσικά να μου αναφέρεις την οποιαδήποτε παραλλαγή ή προσθήκη σε υλικά έκανες για αυτή τη συνταγή. Καλή σου απόλαυση.

Υλικά

  • Για τη ζύμη:
  • 2 κιλά αλεύρι
  • 2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια του τσαγιού βούτυρο φρέσκο
  • 1 μπουκάλι γάλα
  • 2 φακελάκια μαστίχα
  • 2 βανίλιες
  • 10 γραμ. μαγιά
  • 5 αυγά (μόνο οι κρόκοι)
  • Για τη γέμιση:
  • 1 κιλό ανθότυρος
  • 3 αυγά ολόκληρα
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
  • λίγος δυόσμος
  • κανέλα

Διαδικασία

Βήμα 1

Από το βράδυ διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο γάλα χλιαρό.

Βήμα 2

Ρίχνουμε το αλεύρι και το υπόλοιπο γάλα και τα ζυμώνουμε.

Βήμα 3

Τ' αφήνουμε σκεπασμένα.

Βήμα 4

Το πρωί προσθέτουμε τα αυγά, τη ζάχαρη, το βούτυρο, τις βανίλιες και τη μαστίχα.

Βήμα 5

Τα ζυμώνουμε πολύ καλά.

Βήμα 6

Ανοίγουμε φύλλο και το κόβουμε κομμάτια με μεγάλο ποτήρι.

Βήμα 7

Λιώνουμε το ανθότυρο και προσθέτουμε τα αυγά, τη ζάχαρη, το δυόσμο και την κανέλα.

Βήμα 8

Σε κάθε κομμάτι από αυτά που κόψαμε βάζουμε ένα κουταλάκι γέμιση και την κλείνουμε σε σχήμα σφηκοφωλιάς.

Βήμα 9

Τα πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή