Κανελόπιτα ποντιακή με σταφίδες

2015-04-24
Κανελόπιτα ποντιακή με σταφίδες
  • Σερβίρεις : 12
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 35m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 45m
  • Έτοιμη σε : 1:20 h

Μια πολύ διαφορετική πρόταση ακολουθεί παρακάτω για να μαγειρέψεις την κανελόπιτα ποντιακή με σταφίδες που είναι μια συνταγή της θείας της μαμάς μου από τον πόντο. Είναι μια πολύ παλιά συνταγή στην οποία φτιάχνουμε μια γλυκιά πίτα χρησιμοποιώντας τα κλασικά υλικά που την συνθέτουν, αλλά οι γλυκαντικές ουσίες που δίνουν την γεύση της είναι κυρίως η κανέλα, το γαρύφαλλο και οι σταφίδες οι οποίες ενώνονται με το κονιάκ, το πορτοκάλι και το ξύσμα λεμονιού. Είναι μια πρόταση μοναδικής νοστιμιάς με θεσπέσιο γευστικό αποτέλεσμα που σου συνιστώ να πειραματιστείς και να την δοκιμάσεις και να μοιραστείς μαζί μου τις εντυπώσεις σου.

Υλικά

  • 650 γραμ. αλεύρι
  • 400 γραμ. ζάχαρη
  • 250 γραμ. σταφίδες
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού κονιάκ
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού πορτοκαλόζουμο
  • 1 κουταλιά σούπας κανέλα τριμμένη
  • 1 κουταλιά σούπας γαρύφαλλα τριμμένα
  • 2 κουταλιές σούπας κοφτές σόδα
  • ξύσμα από 1 λεμόνι

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζουμε το λάδι στη λεκάνη και το δουλεύουμε με τη ζάχαρη ώσπου να ασπρίσει το λάδι και να λιώσει η ζάχαρη.

Βήμα 2

Ρίχνουμε το πορτοκαλόζουμο και αμέσως μετά το κονιάκ, την κανέλα, τα γαρύφαλλα, το ξύσμα λεμονιού και όλα αυτά τα δουλεύουμε λίγα λεπτά.

Βήμα 3

Προσθέτουμε στη συνέχεια, λίγο λίγο το αλεύρι, που προηγουμένως το ανακατέψαμε με τη σόδα, και συνεχίζουμε το δούλεμα ώσπου να γίνει ένας ομοιόμορφος πολτός.

Βήμα 4

Καθαρίζουμε τις σταφίδες και τις βράζουμε σε ένα πιάτο, ρίχνουμε 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι και τις ανακατεύουμε (αυτό γίνεται για να μην πέσουν όλες μαζί οι σταφίδες, αλλά να είναι μία μία σκόρπιες).

Βήμα 5

Ρίχνουμε τις σταφίδες στον πολτό, ανακατεύουμε το μίγμα 1-2 φορές και λαδώνουμε το ταψί Νο 28, το πασπαλίζουμε με αλεύρι, αδειάζουμε το μίγμα, κουνάμε πέρα δώθε το ταψί για να έχει το ίδιο πάχος και ψήνουμε το γλυκό στο φούρνο 45 λεπτά.

Βήμα 6

Όταν κρυώσει η πίτα, την κόβουμε μπακλαβωτά κομμάτια.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή