Κανελόπιτα Σμυρνέικη παραδοσιακή της γιαγιάς

2015-04-21
Κανελόπιτα Σμυρνέικη παραδοσιακή της γιαγιάς
  • Σερβίρεις : 16
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 30m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 45m
  • Έτοιμη σε : 1:15 h

Σου παρουσιάζω μια εντελώς διαφορετική πρόταση για κανελόπιτα Σμυρνέικη παραδοσιακή της γιαγιάς μου από την Μικρά Ασία. Η συνταγή είναι πολύ παλιά και την βρήκα στο τετράδιο που είχε η γιαγιά με τις συνταγές. Είναι μια νόστιμη πίτα που φτιάχνεται με τα κλασικά υλικά (αλεύρι, φρυγανιά, βούτυρο, λάδι και γάλα) αλλά η γεύση της προέρχεται κυρίως από την κανέλα για αυτό και την λέμε κανελόπιτα. Σου συνιστώ να πειραματιστείς και να την δοκιμάσεις και για ότι με χρειαστείς, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου μέσω των σχολίων στο τέρμα της συνταγής.

Υλικά

  • 1 ποτήρι του νερού λάδι
  • 2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
  • 1 ποτήρι του νερού γάλα
  • 4 αυγά
  • 3 ποτήρια του νερού αλεύρι
  • 2 κουταλιές σούπας κρεμόριο (πωλείται στα φαρμακεία)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
  • 2 κουταλιές σούπας κανέλα
  • βούτυρο για άλειμμα του ταψιού
  • 1 κουταλιά σούπας φρυγανιά τριμμένη
  • άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα

Διαδικασία

Βήμα 1

Ρίχνουμε στη λεκάνη το λάδι, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα δουλεύουμε, ώσπου να ασπρίσει το λάδι και να λιώσει η ζάχαρη.

Βήμα 2

Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών και τα κάνουμε μαρέγκα.

Βήμα 3

Ρίχνουμε έναν έναν τους κρόκους στη λεκάνη και συνεχίζουμε το δούλεμα.

Βήμα 4

Στη συνέχεια, ρίχνουμε το γάλα, το κρεμόριο, την κανέλα.

Βήμα 5

Συνεχίζουμε ρίχνοντας λίγο αλεύρι με τη σόδα ανακατεμένη, λίγη μαρέγκα και συνεχίζουμε το δούλεμα, ώσπου να τελειώσουν τα δύο υλικά και να γίνει ένας ομοιόμορφος πολτός.

Βήμα 6

Βουτυρώνουμε το ταψί, το πασπαλίζουμε με φρυγανιά και αδειάζουμε μέσα το μίγμα.

Βήμα 7

Ψήνουμε στην αρχή σε δυνατή θερμοκρασία και κατόπιν σε μέτρια 45 λεπτά.

Βήμα 8

Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει, την κόβουμε κομμάτια, την πασπαλίζουμε με άχνη και σερβίρουμε.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 2
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

2 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή