Καρπούζι γλυκό του κουταλιού με ασβέστη, λεμόνι και μαστίχα

2015-06-16
Καρπούζι γλυκό του κουταλιού με ασβέστη, λεμόνι και μαστίχα
  • Σερβίρεις : 16
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 10:20 h
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 1:20 h
  • Έτοιμη σε : 11:40 h

Σου στέλνω μια καταπληκτική καλοκαιρινή συνταγή για το καρπούζι γλυκό του κουταλιού με ασβέστη, λεμόνι και μαστίχα όπως το έφτιαχνε η γιαγιά του άνδρα μου. Είναι ένα μοναδικό καλοκαιρινό έδεσμα, από τις αγαπημένες μου συνταγές για γλυκό του κουταλιού και από τους αγαπημένους μου τρόπους για να φτιάξουμε γλυκό καρπούζι. Στην ουσία βράζουμε τη φλούδα του καρπουζιού αφού έχουμε βγάλει το πράσινο κομμάτι, και προσθέτουμε στην τελευταία βράση τα γλυκαντικά μας, που εδώ είναι η μαστίχα, η ζάχαρη, η βανίλια και το λεμόνι. Σου προτείνω να μαγειρέψεις αυτό το γλυκό και να μου στείλεις πως σου φάνηκε στην περιοχή που είναι τα σχόλια στο κάτω μέρος της σελίδας αυτής.

Υλικά

  • οι φλούδες από ένα μέτριο χοντρόφλουδο καρπούζι
  • 2 κιλά ζάχαρη
  • 4 φλιτζάνια νερό
  • μισό φλιτζάνι γλυκόζη
  • 3 χαρτάκια βανίλια
  • μισό κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη
  • 2 κουταλάκια χυμός λεμονιού
  • 1 κουταλιά της σούπας ασβέστης

Διαδικασία

Βήμα 1

Διαλέγουμε χοντρόφλουδο καρπούζι.

Βήμα 2

Το κόβουμε φέτες και παίρνουμε τις φλούδες.

Βήμα 3

Τις κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια.

Βήμα 4

Με μυτερό μαχαιράκι καθαρίζουμε κάθε κομμάτι από την πράσινη φλούδα και από τις ίνες που υπάρχουν.

Βήμα 5

Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό, να πάρουν 1-2 βράσεις, να μαλακώσουν λίγο (όχι να λιώσουν).

Βήμα 6

Στο μεταξύ έχουμε διαλύσει μία κουταλιά ασβέστη σε μία λεκάνη με νερό.

Βήμα 7

Τα ρίχνουμε μέσα και τ' αφήνουμε να μείνουν 1-2 ώρες.

Βήμα 8

Τα ξεπλένουμε σε άφθονο νερό 3-4 φορές.

Βήμα 9

Τα σταργγίζουμε και τα βάζουμε πάνω σε πετσέτα.

Βήμα 10

Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να βράσει για 5 λεπτά.

Βήμα 11

Ρίχνουμε προσεχτικά το καρπούζι να βράσει για ένα τέταρτο και τα αφήνουμε μέχρι την επομένη.

Βήμα 12

Το βάζουμε πάλι στη φωτιά, προσθέτοντας τη γλυκόζη, διαλυμένη σε λίγο βραστό νερό, τη βανίλια, τη μαστίχα και το λεμόνι.

Βήμα 13

Το αφήνουμε να βράσει μέχρι να δέσει.

Βήμα 14

Αν χρειαστεί, μπορεί να παραμείνει και να το ξαναβράσουμε την επομένη.

Βήμα 15

Όταν κρυώσει καλά, το σερβίρουμε σε βάζα με φαρδύ στόμιο.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή