Καρυδόπιτα Ηγουμενίτσας με παξιμάδι και χωρίς αλεύρι

2015-04-03
Καρυδόπιτα Ηγουμενίτσας με παξιμάδι και χωρίς αλεύρι
  • Σερβίρεις : 16
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 2:40 h
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 40m
  • Έτοιμη σε : 3:20 h

Μια πολύ νόστιμη και παραδοσιακή πρόταση για να φτιάξεις την καρυδόπιτα Ηγουμενίτσας με παξιμάδι και χωρίς αλεύρι σου παρουσιάζω παρακάτω. Η συνταγή είναι χωριάτικη άρα και κάπως βαριά καθώς περιέχει σιμιγδάλι και παξιμάδι και διαφέρει με τις πιο ελαφριές συνταγές για καρυδόπιτα που θα βρεις. Τα γλυκαντικά στοιχεία της πρότασης αυτής είναι εκτός των συνηθισμένων που είναι η κανέλα, τα καρύδια και η ζάχαρη, προσθέτουμε και ξύσμα πορτοκαλιού και γαρύφαλλο το οποίο αφού λουστεί με το σιρόπι δίνει ένα πολύ νόστιμο αποτέλεσμα στην γεύση. Σου συνιστώ να φτιάξεις την συνταγή αυτή, είναι περισσότερο χειμερινή από ότι καλοκαιρινή, και να μοιραστείς μαζί μου τις εντυπώσεις σου στα σχόλια στο κάτω μέρος της σελίδας μετά το τέλος της συνταγής.

Υλικά

  • 1 ποτήρι του νερού καρυδόψιχα κοπανισμένη
  • 1 ποτήρι του νερού παξιμάδι κοπανισμένο
  • 1 φακελάκι μπαίκιν πάουντερ
  • 1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
  • μισό φλιτζάνι του καφέ κονιάκ
  • λίγο ξύσμα πορτοκαλιού (για άρωμα)
  • 6 αυγά
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι κοπανισμένη κανέλα
  • 1 κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλλο
  • λίγο βούτυρο για το άλειμμα της φόρμας
  • 1 κουταλιά σούπας σιμιγδάλι ψιλό
  • Για το σιρόπι:
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 4 ποτήρια νερό
  • μισό λεμόνι (ο χυμός)

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζουμε τη ζάχαρη, το κονιάκ, το λάδι και τους κρόκους των αυγών σε λεκάνη και τα χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

Βήμα 2

Προσθέτουμε το παξιμάδι, το καρύδι, τη μπαίκιν πάουντερ, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και τα γαρύφαλλα και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν.

Βήμα 3

Ρίχνουμε τέλος και τα ασπράδια χτυπημένα σε σφιχτή μαρέγκα και ανακατεύουμε ελαφρά, να γίνει μία αφράτη ζύμη.

Βήμα 4

Αδειάζουμε το μίγμα σε φόρμα με φουγάρο, βουτυρωμένη και πασπαλισμένη με ψιλό σιμιγδάλι.

Βήμα 5

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, μέτριο, μισή ώρα περίπου.

Βήμα 6

Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, μέχρι να δέσει το σιρόπι.

Βήμα 7

Πριν το κατεβάσουμε από τη φωτιά προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και το αφήνουμε να πάρει ακόμα δύο βράσεις.

Βήμα 8

Αφού το γλυκό έχει κρυώσει, το περιχύνουμε με το σιρόπι βραστό, το σκεπάζουμε, το αφήνουμε να κρυώσει, το βάζουμε στο ψυγείο και έπειτα από δύο ώρες, το βγάζουμε και το γυρίζουμε με προσοχή σε πιατέλα.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή