Καρυδόπιτα με κουβερτούρα και καστανή ζάχαρη

2015-09-30
karudopita-me-kouvertoura
  • Σερβίρεις : 10
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 40m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 60m
  • Έτοιμη σε : 1:40 h

Η καρυδόπιτα είναι ένα σιροπιαστό γλυκό που σίγουρα λατρεύουν οι περισσότεροι και ένα γλυκό που γίνεται με διάφορους συνδυασμούς και δεκάδες διαφορετικές παραλλαγές. Εμέις λοιπόν σας παραθετούμε μια από τις πιο νόστιμες από τις συνταγές με καρυδόπιτα που έχουμε δοκιμάσει και που η οποία περιέχει κουβερτούρα. Πρόκειται για έναν συνδυασμό που σίγουρα θα ξετρελάνει τα αγαπημένα σας πρόσωπα αλλά και εσάς τους ίδιους αφού συνδυάζει το γλυκο καρυδόπιτα με την αγαπημένη σοκολάτα. Ένα γλυκό που θα σας πάρει περίπου 30 λεπτά να το ετοιμάσετε και η συνταγή αποτελείται από σιμιγδάλι, αλέυρι, καρύδια, ελαιόλαδο, αυγά, κουβερτούρα, κακάο, μαγειρική σόδα και ολοκληρώνεται με το σιρόπι που ο συνδυασμός της κουβερτούρας, του κονιάκ και της κανέλας δίνουν ένα αποτέλεσμα εξαιρετικό που μπορείτε να το σερβίρετε μετά από ένα δείπνο και να εντυπωσιάσετε τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Καλή όρεξη και καλή απόλαυση.

Υλικά

  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 αυγά μεγάλα
  • 1 ½ καρύδια αλεσμένα
  • ½ φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
  • 2 κουταλιές κακάο σκόνη, άγλυκο
  • 2 κουταλάκια baking powder
  • ½ κουταλάκι μαγειρική σόδα
  • 1 κουταλιά ξίδι
  • ⅓ κουταλάκι αλάτι
  • 100γραμ. κουβερτούρα λιωμένη
  • 80ml γάλα πλήρες
  • Για το σιρόπι:
  • 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 3 φλιτζάνια νερό
  • 150ml κουβερτούρα

Διαδικασία

Βήμα 1

Αρχικά αλέθουμε τα καρύδια και κοσκινίζουμε το αλέυρι.

Βήμα 2

Σε μία κατσαρόλα λιώνουμε την κουβερτούρα, ρίχνουμε το ζεστό γάλα, ανακτεύουμε καλά και το αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει.

Βήμα 3

Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το αλέυρι, το σιμιγδάλι, τη σόδα, το κακάο, το baking powder και ανακατεύουμε καλά.

Βήμα 4

Στο μίξερ χτυπάμε τη ζάχαρη, τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν και ρίχνουμε το λάδι, το ξύδι, την κουβερτούρα και ανακτεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Προσθέτουμε τα στερεά υλικά, ανακατεύουμε απαλά και ρίχνουμε και τα αλεσμένα καρύδια.

Βήμα 5

Βουτυρώνουμε, αλευρώνουμε καλά ένα ταψί, ρίχνουμε το μίγμα, και τοποθετούμε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 45-50 λεπτά περίπου.

Βήμα 6

Μόλις η καρυδόπιτα είναι έτοιμη βγάζουμε από το φούρνο και τη χαράζουμε σε λωρίδες.

Βήμα 7

Σιρόπι: Σε μία κατσαρόλα βράζουμε το νερό, την κανέλα για 5 λεπτά περίπου. Σε ένα μπωλ εχουμε την τεμαχισμένη κουβερτούρα, ρίχνουμε λίγο από το σιρόπι, την ανακατέυουμε καλά μέχρι να λιώσει και ρίχνουμε το μίγμα της κουβερτούρας και το κονιάκ στο υπόλοιπο σιρόπι αφαιρώντας την κανέλα.

Βήμα 8

Τέλος τρυπάμε τη ζεστή καρυδόπιτα σε διάφορα σημέια, περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι και πασπαλίζουμε με ολόκληρα καρύδια ή τριμμένα.


Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή