Κατάδες Σάμου

2014-12-28
Κατάδες Σάμου
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 30m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 20m
  • Έτοιμη σε : 50m

Μια παραδοσιακή συνταγή για να φτιάξετε κατάδες Σάμου. Εναν ντόπιο σαμιώτικο κουραμπιέ με γέμιση καρυδιού μελιού και μπαχαρικών. Με την εναλλαγή τοπίων έρχεται και η εναλλαγή στις κουζίνες και τα γλυκά. Δοκιμάστε αυτή την διαφορετική εκδοχή των κουραμπιέδων έτσι όπως τους φτιάχνουν μόνο στην Σάμο.

Υλικά

  • 1 ½ κιλό αλεύρι
  • 250 μλ. ελαιόλαδο
  • 380 γρ. φυτίνη
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 250 μλ. αλισίβα (σταχτόνερo)
  • Χυμό ενός λεμονιού
  • 1 κουτ.γλ. μαγειρική σόδα
  • 1 κουτ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • Για την γέμιση
  • 300 γρ. καρύδια αλεσμένα
  • 300 γρ. μέλι αραιωμένο με 5 κουτ.σ. νερό
  • 1 κουτ.σ. αλεύρι
  • 1 κουτ.σ. ελαιόλαδο
  • Κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο σε σκόνη

Διαδικασία

Βήμα 1

Χτυπάμε με το μίξερ την φυτίνη, το λάδι, και τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει το μίγμα

Βήμα 2

Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και την σόδα διαλυμένη στο λεμόνι

Βήμα 3

Προσθέτουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε να χτυπάμε σε χαμηλότερη ταχύτητα μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή που να μην κολλάει στα χέρια

Βήμα 4

Ανοίγουμε φύλλο μισού εκατοστού και κόβουμε τη ζύμη με ένα στρογγυλό κουπάτ

Βήμα 5

Ανακατεύουμε τα υλικά για την γέμιση

Βήμα 6

Βάζουμε μια κουταλιά από τη γέμιση και κλείνουμε στα δυο σχηματίζοντας μισοφέγγαρα

Βήμα 7

Ψήνουμε στους 180 ºC για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να χρυσίσουν

Βήμα 8

Αφήνουμε να κρυώσουν και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη

Βήμα 9

Οι κατάδες Σάμου είναι έτοιμοι για σερβίρισμα

 

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 2
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

2 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή