Κεσκέκι

2014-06-14
Κεσκέκι
  • Σερβίρεις : 2-4
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 30m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 1:30 h
  • Έτοιμη σε : 2:000 h

Το παραπάνω φαγητό ονομάζεται κιεσκέκι και είναι σπεσιαλιτέ της Εύβοιας. Συνήθως μαγειρεύεται τα Χριστούγεννα και σερβίρεται μετά τη Χριστουγεννιάτικη σούπα. Εμάς μας το έφτιαχνε η γιαγιά μου όλο το χειμώνα χρησιμοποιώντας την συνταγή που σου περιγράφω παρακάτω.

Υλικά

  • 1 κιλό σιτάρι
  • 150 γραμ. χοιρινό λίπος (λαρδί)
  • 150 γραμ. κρεμμύδια
  • αλάτι

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζουμε το σιτάρι να μουσκέψει σε χλιαρό νερό από το βράδυ. Το πρωί το στραγγίζουμε, το βάζουμε σε σακούλα από ύφασμα, ή λινάτσα και το χτυπάμε με ένα γουδοχέρι.

Βήμα 2

Όταν το χτυπήσουμε πολύ καλά, το βγάζουμε, το πλένουμε, το στραγγίζουμε και το τρίβουμε πάνω σε μία κεραμίδα, προσέχοντας να μη λιώσει. Όταν φύγει η φλούδα και το σιτάρι γίνει άσπρο, το πλένουμε και το στραγγίζουμε.

Βήμα 3

Στο μεταξύ, έχουμε κόψει το λίπος σε κομματάκια και τα κρεμμύδια σε μεγάλες στο μέγεθος, αλλά ψιλές σε πάχος, φέτες. Ανακατεύουμε τα κομματάκια λίπους και τις φέτες των κρεμμυδιών και ρίχνουμε αλάτι.

Βήμα 4

Μέσα σε κατσαρόλα, βάζουμε μία στρώση κρεμμύδια ανακατεμένα με τα κομματάκια χοιρινού λίπους, ωσότου γεμίσει.

Βήμα 5

Βράζουμε στα κάρβουνα σε πολύ σιγανή φωτιά ή στο μάτι της κουζίνας σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Όταν βράσει καλά, το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και αφού πήξει, σερβίρουμε το κεσκέκι ξεχωριστά από κάθε πιάτο φορμαρισμένο.

Τύπος Συνταγής: , ,
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 2
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

2 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή