Κολοκυθόπιτα βλάχικη με γλυκιά κολοκύθα (γλυκοκολοκύθα) χωρίς αλεύρι

2015-04-12
Κολοκυθόπιτα βλάχικη με γλυκιά κολοκύθα (γλυκοκολοκύθα) χωρίς αλεύρι
  • Σερβίρεις : 12
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 50m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 50m
  • Έτοιμη σε : 1:40 h

Σου στέλνω μια πρόταση που την φτιάχνουμε σαν έθιμο για τη γιορτή των Αγίων Θεοδώρων και αφορά την κολοκυθόπιτα βλάχικη με γλυκιά κολοκύθα (γλυκοκολοκύθα) χωρίς αλεύρι. Είναι μια από τις συνηθισμένες συνταγές για κολοκυθόπιτα καθώς περιέχει σαν βάση την γλυκιά κολοκύθα, φτιάχνουμε νόστιμο χειροποίητο φύλλο και χρησιμοποιούμε σαν γλυκαντικά συστατικά, το γαρύφαλλο και την κανέλα και αφού την φτιάξουμε, την λούζουμε με το σιρόπι μας. Σου προτείνω να φτιάξεις και να δοκιμάσεις αυτή την παραδοσιακή συνταγή και για ότι θέλεις να ρωτήσεις, είμαι στη διάθεση σου να απαντήσω στα σχόλια στο τέλος της συνταγής αυτής.

Υλικά

  • 1 1/2 κιλό γλυκοκολόκυθο
  • 3 φλιτζάνες του τσαγιού καρύδι
  • 1 φλιτζάνα του τσαγιού ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνα φρυγανιά τριμμένη
  • 1 κουταλιά της σούπας κανέλα
  • 1 κουταλιά της σούπας γαρύφαλλα
  • 2 κουταλιές της σούπας σουσάμι
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
  • 2 φλιτζάνες λάδι
  • 300 γραμ. φύλλο
  • Για το σιρόπι:
  • 2 φλιτζάνες ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
  • 1 φλιτζάνα νερό

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζουμε και κόβουμε το κολοκύθι σε κομμάτια.

Βήμα 2

Το βάζουμε να πάρει 2-3 βράσεις να μαλακώσει και το αφήνουμε σε τρυπητό να στραγγίσει.

Βήμα 3

Βάζουμε σε κατσαρόλα μία φλιτζάνα λάδι να κάψει, ρίχνουμε το κολοκύθι και το τσιγαρίζουμε, ανακατεύοντάς το, ώσπου να πιεί όλο το νερό (μισή ώρα περίπου).

Βήμα 4

Αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε το καρύδι, τα κανελογαρύφαλλα, τη φρυγανιά, τη μία κουταλιά μέλι, τη μία φλιτζάνα ζάχαρη και το σουσάμι καβουρδισμένο.

Βήμα 5

Όλα αυτά μαζί τα ανακατεύουμε καλά.

Βήμα 6

Στρώνουμε σε ταψί Νο 24 τα μισά φύλλα αφού τα λαδώσουμε ένα ένα.

Βήμα 7

Ρίχνουμε όλη τη ζύμη, την ισιώνουμε και από πάνω τη σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδωμένα και αυτά, ένα-ένα.

Βήμα 8

Χαράζουμε το επάνω φύλλο με μυτερό μαχαίρι σε τετράγωνα και το λαδώνουμε καλά.

Βήμα 9

Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο, μισή ώρα ή ώσπου να πάρει χρυσό χρώμα.

Βήμα 10

Τη βγάζουμε από το φούρνο.

Βήμα 11

Ετοιμάζουμε το σιρόπι με μία φλιτζάνα νερό, 2 φλιτζάνες ζάχαρη και τη μία κουταλιά μέλι και τη σιροπιάζουμε.

Δοκίμασες αυτή την κολοκυθόπιτα με γλυκιά κολοκύθα; Στείλε μας τις εντυπώσεις και τα σχόλια σου παρακάτω.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή